Hirdetés
Hirdetés

Újabb sürgősségi rendeletet hoznak az igazságügyi törvények módosítására

Újabb sürgősségi rendeletet hoznak az igazságügyi törvények módosítására Románia

Elkészült a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító sürgősségi kormányrendelet tervezete, amely hatályon kívül helyez több olyan cikkelyt, amelyek miatt tiltakoznak a bírák és ügyészek – jelentette be csütörtökön késő este az Antena 3 televízió műsorában Tudorel Toader. Az igazságügyi miniszter hozzátette: a tervezetet pénteken benyújtja a kormányfőnek, majd láttamozásra átküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM).

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető szerint a módosításokat a szakmai szervezetekkel történt egyeztetés nyomán dolgozták ki, és hatályon kívül helyezi többek között az 54-es cikkelyt, amely lehetőséget teremt a bíráknak, hogy magas rangú ügyészi tisztségeket foglaljanak el, és előírja azt is, hogy a magas rangú ügyészek kinevezéséhez szükséges tanácsadó véleményt a CSM ügyészi osztálya, és nem a CSM plénuma bocsátja ki.

Toader azt mondta: közvetlen az után, hogy a kormány elfogadja a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító sürgősségi kormányrendeletet, beindítja a legfőbb ügyész kiválasztását célzó procedúrát.

Meglátása szerint erre azért van szükség, hogy legyen idő az eljárás betartására, és arra is, hogy az államfő tanulmányozhassa a javaslatot.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások