Felhívás!

A parlament elé terjesztette Ludovic Orban leendő kabinetjének névsorát és a kormányprogramot

A parlament elé terjesztette Ludovic Orban leendő kabinetjének névsorát és a kormányprogramot Románia

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban csütörtökön a parlament elé terjesztette a kabinet javasolt névsorát és a kormányprogramot.

Orban a miniszterjelöltek kíséretében érkezett a parlamentbe a dokumentumokkal, és miután azokat benyújtotta a két ház elé, úgy nyilatkozott: Romániának legitim kormányra van szüksége, amely teljes mértékben képes ellátni a rá bízott feladatokat. “Nagyon súlyos helyzetben vagyunk. Háromévi ‘fogalmuksincs-kormányzás’ után, amely lenullázta azokat az előnyöket, amelyekre szert tehettünk volna a pozitív irányba alakuló gazdaság révén, egy olyan kormányzás után, amely porrá zúzta a romániai közintézményeket, és tönkretette a befektetők kormányba és Romániába vetett hitét, most olyan kormányra van szükségünk, amely Romániát visszatereli a helyes útra” – mondta a kijelölt miniszterelnök, aki szerint hatékony és ‘karcsú’ kormányra van szüksége az országnak.

Azt is kifejtette, hogy indokoltnak tart egy azonnali költségvetés-kiigazítást.

A szabályzat értelmében a képviselőház és a szenátus házbizottsága szabja meg a két ház együttes ülésének időpontját, amely nem lehet később a kabinet névsorát és a kormányprogramot tartalmazó dokumentumok átvételétől számított 15. napnál. A miniszterjelölteket meghallgatják a két ház összevont állandó bizottságaiban, majd a testületek megfogalmazzák konzultatív véleményezésüket.

A kormányprogramot és a miniszterjelöltek névsorát a képviselőház és a szenátus együttes plénuma vitatja meg, majd titkos, golyós szavazással dönt a beiktatásáról.

Felhívást intézett a törvényhozókhoz

Felhívást intézett Ludovic Orban csütörtökön a törvényhozókhoz, amelyben arra kéri őket, hogy ne tegyenek lehetővé egy bojkottot, amelyet “kétségbeesett” emberek terveltek ki.

A parlament épületében nyilatkozó Orban azt mondta: kér minden törvényhozót, hogy ne adjanak szabat utat olyan kétségbeesett emberek bojkottjának, akik “az utolsó száz méteren akarják eltüntetni a minisztériumokban véghezvitt lopások nyomait” és “az utolsó száz méteren akarják bebetonozni politikai ügyfélkörüket a közigazgatási struktúrákba”.

Ludovic Orban azt is kijelentette: az ország lakossága szigorúan fog megítélni minden politikai alakulatot és egyénenként is minden parlamenti képviselőt és szenátort, attól függően, milyen álláspontra helyezkedett a kormány beiktatásának folyamata során.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.