Felhívás!

A nyilvánosság kizárásával ünneplik 2020-ban Románia nemzeti ünnepét

A nyilvánosság kizárásával ünneplik 2020-ban Románia nemzeti ünnepét Románia

A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt a nyilvánosság kizárásával ünneplik kedden Románia nemzeti ünnepét.

Archív fotó.

Az országos katasztrófavédelmi bizottság november 12-én elfogadott határozatával 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet Románia területén, és úgy döntött, hogy a nemzeti ünnepnek szentelt, legtöbb egyórás hivatalos ünnepségeket, a nyilvánosság kizárásával, Bukarestben legtöbb négyszáz, a megyeszékhelyeken legtöbb száz résztvevővel tartják meg, a járványügyi intézkedések betartásával.

Néhány személy megpróbálta áttörni a csendőrkordont a bukaresti Charles de Gaulle téren, hogy részt vegyen a nemzeti ünnep alkalmából szervezett központi ünnepségen – tájékoztat a csendőrség keddi közleménye.

Iohannis: ma is elszántságra, szolidaritásra és egységre van szükség

Ma is, a koronavírus-járvány körülményei között, akár a nemzeti ünnep által kiemelt fontos pillanatokban, “elszántságra, szolidaritásra és egységre” van szükség – jelentette ki a román nemzeti ünnep alkalmából tartott beszédében Klaus Iohannis államfő.

“Célunk kell hogy legyen, hogy támogassuk e kihívást jelentő időszak leküzdését és a jövő iránti új elkötelezettséget. Nem lesz könnyű, de biztos vagyok benne, hogy együtt, határozottsággal és felelősséggel képesek leszünk arra, hogy nap mint nap közelítsünk a normális állapotokhoz” – hangoztatta a Diadalívnél Klaus Iohannis.

Az államfő szerint ebben a periódusban “elszántságra, szolidaritásra és egységre” van szükség.

Klaus Iohannis koszorút helyezett el Diadalívnél szervezett ünnepségen. Az egybegyűltek egyperces néma csenddel adóztak a csatatéren elesett román hősök és a SARS-CoV-2 vírus áldozatainak emlékére. Az ünnepségen 21 díszlövést adtak le.

A szűk körű ünnepségen részt vettek többek között Ludovic Orban miniszterelnök, a kormány tagjai, és Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke.

Orban: a nemzeti ünnep jó alkalom arra, hogy a történelmi egység példáin elmélkedjünk

Idén, amikor a koronavírus-járvány okán elrendelt megszorítások miatt nem kerülhet sor felvonulásokra, katonai parádékra, a nemzeti ünnep jó alkalom arra, hogy a történelmi egység példáin elmélkedjünk – fogalmazott december 1-jei üzenetében Ludovic Orban miniszterelnök.

“Ma, amikor a világjárvány miatt arra kényszerülünk, hogy felvonulások, parádék és más, hagyománnyá vált események nélkül ünnepeljük a nemzeti ünnepet, jó alkalom nyílik arra, hogy elmélkedjünk, talán többet, mint az előző években, a történelmi egység példáin” – mondta Orban.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet “sorsunk egy újabb, döntő fontosságú pillanatának” tekinthető, amelyet akkor lehet leküzdeni, ha “kohézióról és társadalmi érettségről” teszünk tanúbizonyságot.

“Csak egyesített erőfeszítéseinkkel lehet életeket megmenteni és legyőzni a vírust, csak a társadalom összes energiájának konvergenciája révén lehet a lehető leghamarabb visszatérni a normalitáshoz, majd új utat nyitni Románia modernizációja felé” – hangsúlyozta Orban.

A miniszterelnök azzal a meggyőződéssel zárja üzenetét, hogy Románia következő nemzeti ünnepe “jó egészségben találja a románokat, és olyan ünnepet tarthatnak majd, amilyet illik”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 1., 11:21
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ezt az úgy nevezet ünnepet nem lehetet megtiltani?? Március 15 ünneplése meg volt tiltva akkor ez mé nem a romanyoknak dupla tokuk van vagy mi?? Most nem terjed a virus ugye??