Felhívás!

Orban: mérlegeljük a beltéri piacok megnyitásának lehetőségét

Orban: mérlegeljük a beltéri piacok megnyitásának lehetőségét Románia

A hatóságok mérlegelik a beltéri piacok újbóli megnyitásának lehetőségét, erre azonban csak “nagyon szigorú” szabályok betartása mellett kerülhet sor – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, egyelőre csak vizsgálják a piacok megnyitásának lehetőségét, a döntés a járványhelyzet alakulásától függ.

Klaus Iohannis államfő azon nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint még nem került hozzá kihirdetésre a zárt térben működő piacok újranyitását elrendelő törvény, Orban rámutatott: ez azzal magyarázható, hogy a kabinet alkotmányossági kifogást emelt a jogszabály ellen.

“Megtámadtuk az alkotmánybíróságon, mert egy, a piacok tevékenységét szabályozó törvénnyel nem írható felül egy kormányhatározat, amely a veszélyhelyzetről szól. (…) Azt hiszem, pénteken írtam alá” – fogalmazott egy sajtótájékoztatón Orban.

Korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu azt írta egy Facebook-bejegyzésben, Klaus Iohannis hazudott, amikor azt állította, hogy még nem került hozzá kihirdetésre a zárt terű piacok újbóli megnyitását előíró törvénytervezet.

“Segítsünk Iohannisnak dokumentálódni. Hazudott a vakcinával kapcsolatban, hazudott a megfertőződésekkel kapcsolatban és most hazudik a piacok kapcsán is” – írta Ciolacu, és bemásolt egy, a képviselőház honlapjára mutató hivatkozást, amely szerint a törvényt november 12-én elküldték az államfőnek kihirdetésre.

A PSD-elnök bejegyzésére Alina Gorghiu nemzeti liberális párti szenátor is reagált, hangsúlyozva, a kormány megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon (CCR), így az államfőnek meg kell várnia a taláros testület határozatát, addig nem dönthet arról, hogy kihirdeti-e vagy sem.

“Az alkotmánybíróság 2020. december 16-án tárgyalja a beadványt. Önnek képviselőházi elnökként többtucatnyi ember van a csapatában, akik ellenőrizhették volna ezt a CCR honlapján. Persze hogy megtámadta a kormány a törvényt. Mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. (…) A parlament nem módosíthatja törvénnyel egy kormányhatározat szövegét. Mindenkinek megvan a maga jogköre. Ezt mondja az alkotmány” – írja bejegyzésében Gorghiu.

A képviselőház november 10-én fogadta el döntő házként azt a módosító javaslatot, amely szerint a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok a veszélyhelyzet ideje alatt is nyitva tarthatnak. Az indítványt a kormány mezőgazdasági intézkedésekről szóló, 2019/78-as sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvényhez nyújtotta be a Szociáldemokrata Párt (PSD), és 173 támogató, egy ellenszavazattal, 93 tartózkodás mellett fogadta el a plénum.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.