Felhívás!

A miniszter bocsánatot kért

A miniszter bocsánatot kért Románia

Több mint húsz bűnügyi dossziét nyitottak eddig az erőszakba torkollt augusztus 10-i, bukaresti demonstráció ügyében; a csendőrök ellen belső vizsgálat van folyamatban, öt esetben gyanítják, hogy békés tüntetőket bántalmaztak – jelentette be Carmen Dan belügyminiszter, írja az Agerpres.

 

Sajtónyilatkozata elején a tárcavezető bocsánatot kért mindazoktól, akik megsérültek a demonstráción. A miniszter rámutatott, 21 bűnügyi dossziét nyitottak a tüntetésen történtek kapcsán, három ügyben ismeretlen tettes ellen folytatják a nyomozást. Három személyt letartóztattak, kettőt hatósági felügyelet alá helyeztek, és összesen 64 bírságot róttak ki eddig – mondta Carmen Dan, hozzátéve, az eddig végignézett felvételek tanúsága szerint a tüntetők közül több százan követtek el erőszakos tetteket, folyamatban van az azonosításuk. A csendőrök ellen belső vizsgálat zajlik, öt esetben gyanítják, hogy békés tüntetőket bántalmaztak – mutatott rá a miniszter.

Carmen Dan elmondta, vasárnap kapta kézhez a belügyminisztériumi szervek által az augusztus 10-i tüntetésen történtekről készített jelentést, a kilencvenoldalas dokumentum titkosított, mivel a nemzetbiztonsági szolgálatoktól származó információkat is tartalmaz, de kész bármikor ismertetni a parlament védelmi szakbizottsága, a kormány vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács előtt, ha ezt kérik tőle, ám ilyen felkérést egyelőre nem kapott. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a csendőrök által a tüntetésen használt könnygáz engedélyezett gyártóktól származik, és megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkezik. Kifejtette: törvény írja elő, hogy a csendőrség használhat könnygázt, arra viszont semmilyen jogszabály nem létezik, hogy a tiltakozók kockaköveket, vasdorongokat és más tárgyakat használhatnak a tüntetések alatt.

A miniszter véleménye szerint az augusztus 10-ei tiltakozások ideje alatt és azt követően a csendőrség közbelépéséről számos „hazug és hamis” hír jelent meg a közösségi médiában és a sajtóban, ezért „különbséget kell tenni az igazság és a manipuláció között”.

A miniszter a hamis hírek közé sorolta azt, amelyek szerint a csendőrség által használt gáz „három héten belül halált okozhat”. Ezt az információt az ügyészség is cáfolta. „Manipulálásnak” minősítette azt is, hogy egyes hírforrások arról beszéltek, hogy a téren két-három bajkeverő volt, a tömeg többi része békésen tüntetett. „A felvételeken jól látszik, hogy azok, akik erőszakosan viselkedtek néhány százan, talán ezren is voltak” – mondta a miniszter. Carmen Dan elmondta: nem felel meg a valóságnak az a hír sem, miszerint a csendőrség vonatokat állított meg, hogy ne tudjanak a tüntetők Bukarestbe menni, és az sem, hogy 14 megyéből gyűjtötték össze a csendőrség augusztus 10-én bevetett legénységét, valójában néhány krajovai, konstancai, ploieşti-i és bakói csapat érkezett segítségül.

A miniszter kifejtette: egyes tiltakozók erőszakos tettei miatt az augusztus 10-ei tüntetés elveszítette békés jellegét, és kiváltotta a csendőrség közbelépését. A belügyminisztérium „egyenlő távolságtartással és diszkrimináció nélkül fogja alkalmazni a törvényt a csendőrségre, az erőszakos cselekedetek elkövetőire és a felbujtókra egyaránt” – közölte Carmen Dan. Összesítése szerint a helyszínen 452 személyt, köztük 33 csendőrt részesítettek orvosi ellátásban. Ezek közül 70 személyt, köztük 14 csendőrt kórházba szállítottak, közülük kilencet 24 óránál hosszabb ideig tartottak bent.

A tárcavezető szerint este hét óra körül futballhuligánokként számon tartott egyének jelentek meg a téren, akik az első sorokban lévő békés tüntetőket élő pajzsként használták fel arra, hogy támadásokat intézzenek a csendőrség ellen. Ugyanakkor megállapítható, hogy a békésen tüntetők nem voltak hajlandók elszigetelődni az erőszakos cselekedeteket végrehajtóktól, ezzel magyarázható, hogy közülük is számosan áldozatul estek a csendőrség fellépésének, mondta a miniszter, aki percre lebontva sorra vette az eseményeket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.