Hirdetés
Hirdetés

A marosvásárhelyi repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írtak alá szerződést

A marosvásárhelyi repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írtak alá szerződést Románia

A marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írt alá szerződést kedden Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Peti András, a repülőtér igazgatója – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Hirdetés
Hirdetés

A szerződés értelmében az Európai Unió által biztosított közel 130 millió lejes forrásból bővítik az utasterminált és a repülőgép parkolót, 20 millió lejből pedig biztonsági berendezéseket szereznek be, és tűzoltó garázst alakítanak ki. A beruházásokat a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül finanszírozzák.

Az aláíráson részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke és Péter Ferenc, a repülőteret működtető Maros megyei önkormányzat elnöke is.

“Fontosnak tartjuk a regionális repterek megerősítését, természetesen nem egymás kárára, hanem úgy, hogy az megkönnyítse a régióban élő emberek utazását, és turistákat vonzzon be. Mindaddig, amíg Románia nem rendelkezik jól kiépített közúti infrastruktúrával, az országot nem szelik át autópályák, a marosvásárhelyi repülőtér jelenti Székelyföld lakói számára a leggyorsabb és legkényelmesebb utat több külföldi célpont felé” – idézte a közlemény Kelemen Hunort.

A marosvásárhelyi repülőtéren 2017-2018-ban történt jelentős fejlesztés. Ekkor újraépítették és korszerű berendezésekkel látták el a kifutópályát, a gurulófelületeket, és a repülők állomásoztatására szánt platformot. Az akkori munkálatok 56,7 millió lejbe kerültek, elvégzésük idején másfél évig szünetelt az utasforgalom.

A nemzetközi repülőtér jelenleg használatban levő 4182 négyzetméteres utasterminálja csúcsforgalomban óránként 400 utast, évente pedig 800 ezer utast tud kiszolgálni.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük