Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésemeléséről döntött a szenátus

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésemeléséről döntött a szenátus Románia

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet fogadott el a szenátus első házként szerdán 92 támogató és 22 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett.

A módosító indítvány kezdeményezői, Turos Lórand és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok szerint az intézkedés a “jelenlegi méltánytalanságokat” hivatott felszámolni.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálta a 2022/115-ös sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt módosító javaslatot. Mint hangsúlyozták, a rendelet eredeti szövege értelmében a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők nem részesültek volna a közalkalmazottaknak augusztus 1-jétől megítélt béremelésben, a szerdán elfogadott módosító javaslat azonban megszünteti ezt a kivételt, így ők is megkaphatják a fizetésemelést.

Arra a kérdésre, hogy a törvényhozók illetményének emelése miért jelentett prioritást, a szociáldemokraták frakcióját vezető Radu Oprea rámutatott, alakulata javasolni fogja a koalícióban és a kormányban, hogy csak a helyi közigazgatásban dolgozókra vonatkozzon a módosító indítvány, ők ugyanis nem részesültek semmiféle béremelésben 2018-tól.

“Alkotmányossági okokból a teljes 9-es mellékletet megszavaztuk ma, de kérni fogjuk, hogy a 9-es mellékletből csak a C pontnál szereplők részesüljenek az emelésben” – fogalmazott.

Virgil Guran liberális párti szenátor a módosító javaslat kapcsán hangsúlyozta, a Ion Iliescu által vallott “legyünk szegények, de tisztességesek” elvtől eltérően Romániának inkább azon elv felé kellene irányulnia, hogy “legyünk gazdagok és tisztességesek, mert így az országnak is jobb lesz”. Hozzátette, jelen körülmények között nem támogatja a törvényhozói bérek emelését, de a logikus gondolkodás és a kiegyensúlyozottság híve. “Egységes törvényre van szükség, ha nőnek a fizetések, mindenkinek nőjön a bére, ha nem, akkor senkinek” – nyomatékosította.

A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a végső döntés a képviselőházé. 

Az RMDSZ támogatja az inflációhoz igazított béremelést a helyi adminisztrációban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatja az inflációhoz igazított béremelést a helyi közigazgatásban, lévén, hogy az elmúlt négy évben semmiféle béremelésben nem részesült ez az ágazat – jelentette ki szerdán Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Cseke kifejtette, az RMDSZ álláspontja szerint helyes, hogy a közalkalmazottak – köztük a helyi adminisztrációban dolgozók – bérét az inflációhoz igazítják.

A PSD ellenzi a törvényhozók fizetésének megemelését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kérni fogja a kormánykoalícióban, hogy a szenátus által szerdán elfogadott jogszabálytervezet, amely értelmében “aktualizálják” a közjogi méltóságok fizetését, ne vonatkozzon a parlamenti képviselők, szenátorok és további más közalkalmazottak kategóriáira, hanem csak a helyi választott tisztségviselőkre.

A párt közleményt juttatott el szerda este az Agepres hírügynökséghez, amelyben azt írja, a helyi választott tisztségviselők esetében jogos a fizetésemelés, mivel az ő bérüket még mindig a 2018-as minimálbér alapján számítják ki. A parlamenti képviselők, szenátorok és a közintézmények vezetői fizetését azonban a jelenlegi gazdasági körülmények között nem lenne helyénvaló megemelni – véli a PSD.

(forrás: Agerpres, fotó: Senatul României/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 22., 15:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szegyen gyalazat ami vegbe megy ebben az orszagban , meltosagoknak tudjak emelni a bereket , a 2 kezu munkas ember dolgozzon minimal bereert .Csak provokaljak a jo nepet , olyan nota nem volt amit egyszer be nem huztak !

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 6:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha jol ertettem a nagy penzugyi guruk azt mondjak, hogy az inflacio fo oka az “ingyen nyomtatott” temerdek penz volt es ugy lehet harcolni ellene, hogy a nyomtatast megallitsak, azaz a fizetes emeles kisebb merteku lessz mind az inflacio, ellenben meg hosszabb idore elnyulik az inflacio. Most meg azok kapnak fizetes emelest akiknek ugy is nagyobb a jovedelmuk mint az orszagos atlag jovedelem, mert a nyugati hasonlo beosztasu kollegak joval tobbet kapnak. Hat a nyugati ketkezu munkas is joval tobbet keres mint a romaniai, de azert nem emelik a beruket 25%. Ha emelik is orvendnek egy 3-10% beremelesnek, de ezt is akkor ha jovedelmezo a ceg, ami joval alulmarad a 25% kpest. A politikusok olyan jol vezetik hogy ugy eladosodott az orszag, ahogy meg soha az utolso 3x evben, kar volt az aranykorszakban sporolni, kinlodni. Meg az ukunkanknak is lessz amit visszafizetni. Hajra RMDSZ, a torveny otletgazdaja.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 6:51
  ÉRTÉKELÉS: 5

  És a porneppel mi lesz? Meg meddig kell hónapról-honapra elő munkás ( fizikai munkat végző) eltartsa ezt a sok ingyen élőt, akiknek a fizetése sokkal több.Nagy lett a külömbség a magánszféra és az állami szektor alkalmazotai fizetése között.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Bezzeg a nyugdijak emelésére nem gondoltak csak január elsejétől, vagy 10 százalékkal, ami az inflációt sem éri utol. “Büszkék” vagyunk arra hogy a törvénymódosítást két RMDSz-es honatya terjesztettre elő.
  Szégyellhetik magukat!

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 23., 14:42
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Szavazni el kell menni, mert nem lenne újdonság, hogy a nap végén a maradék lapokat bedobják valahogy az urnába. Ezt te távolmaradó nem fogod megtudni!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nagyon egyszeru, kell kerni Fejer Odi lemondasat, a haza elott kell tuntetni, ejjel nappal, amig nem mondd le. Tanulja meg, mi a szekely becsulet. S valasztasok elott ugyancsak, nem engedi hogy a listakra felkeruljon. Szavazaskor mar sajnos mindegy.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ne verd félre a harangot .Itt most arról van szó, hogy az emberek többsége nem tudja kifizetni a számlákat . A szenátor ,,urak” azzal vannak elfoglalva ,hogy a saját fizetésüket megemeljék . A pórnép pedig le van sajnálva ,hogy csúfot ne mondjak . Te meg jössz a süket dumával a szavazással. Ennyi.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 23., 15:25
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Fejer Odike haza ele kell menni tunteni, mig el nem tunik a parlamentbol. A szekelyeket nem lehet csak igy szembekopni! S nem engedni, hogy kovetkezo valasztaskor a listan legyen, mert ha felkerul akkot mar mindegy! Mondjon le!
  Lassuk atmegye a cenzuran a koment.