Felhívás!

A kormányfő a tesztelési kapacitás és az intenzív terápiás ágyak számának növelését kérte

A kormányfő a tesztelési kapacitás és az intenzív terápiás ágyak számának növelését kérte Románia

A tesztelési kapacitás növelését és az intenzív osztályokon található ágyak számának emelését kérte Ludovic Orban miniszterelnök Nelu Tătaru egészségügyi minisztertől a csütörtöki kormányülés elején.

A kormányfő szerint ugyanakkor növelni kell a kórházi ágyak számát azon covidos páciensek számára is, akiknek állapota kevésbé súlyos, de nem akarják otthoni elkülönítésben kezelni magukat.

“Az igazoltan fertőzött személyeket monitorozni kell. Javasolom, hogy ebbe vonják be a háziorvosokat is, főként az enyhe eseteknél, ők ügyeljék fel a páciensek egészségügyi állapotának alakulását. A COVID-kórházak és háttérkórházak orvosai ezt nem tudják egyedül biztosítani, a közegészségügyi igazgatóságok orvosai pedig egy sor más feladattal, a járványügyi vizsgálatokkal vannak elfoglalva” – mondta Orban.

A kormányfő hangsúlyozta a kontaktkutatás fontosságát, rámutatva, hogy a kontaktok elkülönítése “a legjobb eszköz” a járvány elleni harcban.

Hozzátette, nagyon világosan kell továbbítani a lakosság felé, hogy minél inkább sikerül ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, annál normálisabb mederben zajlik az élet és a gazdaság annál kevésbé sérül.

Növelik a közegészségügyi igazgatóságok és mentőszolgálatok alkalmazottainak számát

A közegészségügyi igazgatóságok és a megyei mentőszolgálatok alkalmazottai számának növeléséről is tárgyalt csütörtök esti ülésén a kormány.

A 2010/144-es kormányhatározatot módosító tervezet értelmében 2000-rel nő a megyei közegészségügyi igazgatóságok, illetve a megyei mentőszolgálatok elfoglalható munkahelyeinek száma.

Több civil ruhás rendőr fog ellenőrizni

Ludovic Orban ugyanakkor felkérte Marcel Vela belügyminisztert, hogy növelje a civil ruhában tevékenykedő rendőrök számát a koronavírus megfékezésére tett erőfeszítések hatékonyabbá tétele érdekében, illetve küldjön “megfelelő választ” a Nép Ügyvédjének ezzel a témával kapcsolatban.

“Láttam, hogy a Nép Ügyvédje megkérdezte öntől, Vela miniszter úr, hogy miért végeznek ellenőrzéseket civil ruhás rendőrök. Küldjön neki megfelelő választ. Én még javasolom is ezen civil ruhás rendőrök számának növelését, mivel a rendőregyenruha láttán egymást figyelmeztetik az emberek” – mondta Orban a csütörtöki kormányülés elején a belügyminiszternek.

A Nép Ügyvédje csütörtökön felszólította Marcel Vela belügyminisztert, hogy közölje vele, milyen jogszabály alapján ellenőrizhetik a civil ruhás rendőrök a koronavírus terjedésének megfékezésére irányuló intézkedések betartását.

A Nép Ügyvédje hivatalának honlapján közzétett felszólítás rámutat, a rendőrök jogállását szabályozó, 2002/360-as törvény kimondja, hogy a szabály az egyenruha viselését írja elő.

Kiegészítik a közoktatási személyzet létszámát

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány a közoktatásban dolgozó személyzet létszámának kiegészítését 750 fővel.

Miután az oktatási intézmények megfelelő működésének biztosítása érdekében a tanév elején 500 fővel nőtt a tanügyi alkalmazottak száma, most újabb 750 fővel egészítették ki a személyzeti állományt – tájékoztat közleményében a szaktárca, hangsúlyozva, hogy e döntés nyomán 286.710-re nőtt a tanügyi állások száma.

Az intézkedés célja a tanulók oktatáshoz való jogának biztosítása, tekintetbe véve, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet megszabta körülmények között kezdődött el az új tanév. Az elrendelt szigorú intézkedések betartása érdekében az osztályok létszámának csökkentésére volt szükség, aminek nyomán nőtt az osztályok száma, és ez nagyobb számú személyzetet igényel – érvel a minisztérium.

Zöldszám az óvintézkedések áthágásának bejelentésére

Az egészségügyi óvintézkedések áthágásának bejelentésére szolgáló zöldszám beüzemelését kérte Marcel Velától Ludovic Orban.

Orban azt mondta, a zöldszámra azért van szükség, hogy a bejelentések függvényében szervezzék meg az ellenőrzéseket.

Az óvintézkedések betartásának biztosítása érdekében teljes mozgósítást kért az illetékes intézményektől: a belügyminisztériumtól, a munkaügyi felügyelőségtől, a közlekedési felügyelőségtől, a közegészségügyi igazgatóságoktól, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságoktól.

Orban arra kérte ugyanakkor a belügyminisztert és Raed Arafat belügyi államtitkárt, hogy állandóan tartsák a kapcsolatot a prefektusokkal, és kísérjék figyelemmel a koronavírus-járvány visszaszorítását szolgáló jogszabályok alkalmazását.

A miniszterelnök ugyanakkor a fertőzöttségi ráta részletekbe menő, falvakra lebontott elemzését kérte, hogy elkerüljék a nagyobb közösségek indokolatlan vesztegzár alá vonását. Ha például egy községnek csak egyik falvában magas a fertőzési ráta, akkor csak az érintett falut vonják karantén alá, nem az egész községet – magyarázta a kormányfő.

Szabadnapot vehetnek ki a szülők az online oktatás alatt

Szabadnapot vehetnek ki a szülők arra az időszakra, amikor gyerekeik online oktatásban részesülnek – erről szóló sürgősségirendelet-tervezet is szerepelt a kormány csütörtök esti ülésének napirendjén.

A tervezet napirendre vételét Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes kérte és a kormányfő jóváhagyta.

A munkaügyi minisztérium által kidolgozott és a kormány által első olvasatban tárgyalt tervezet értelmében fizetett szabadnapra jogosult a szülő, ha gyermeke tanintézetében a sárga vagy vörös forgatókönyv szerint zajlik a tanítás, azaz a hibrid vagy az online oktatás érvényesül. A szabadnapok a sárga vagy vörös forgatókönyv szerinti oktatás teljes időszakára igényelhetők – nyomatékosította Turcan.

A sárga forgatókönyv esetén csak azokra a napokra kérhető szabadnap, amikor a gyerek online oktatásban vesz részt – egészítette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

Módosították a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot

Módosította a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározat 3-as számú mellékletét, belefoglalva az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) által hétfőn elfogadott javaslatokat.

A vészhelyzeti bizottság újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött hétfőn a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében.

A testület jóváhagyta többek között a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját, döntött arról is, hogy a vallási eseményeken csak az azok helyszínéül szolgáló településen élők vehetnek részt, más településekről érkező zarándokok nem, egy másik határozat pedig lehetővé teszi azon újonnan mandátumot nyert önkormányzati vezetők számára, akik karanténban vagy elkülönítésben vannak, hogy interneten keresztül letegyék a hivatali esküt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.