Felhívás!

A képviselőház ismét jóváhagyta a tanórák számának csökkentését

A képviselőház ismét jóváhagyta a tanórák számának csökkentését Románia

Ismét elfogadta a képviselőház a tanórák csökkentésére vonatkozó, az államfő által újbóli megfontolásra visszaküldött törvényt, azzal a módosítással, hogy a jogszabály csak a 2020-2021-es tanévtől lép érvénybe.

Az elfogadott szöveg értelmében az elemi osztályokban átlagosan heti 20, az általános iskolában heti 25, és a líceumban átlagban heti 30 órájuk lesz a diákoknak. Ebbe az óraszámba beletartozik az új tananyag megtanítására, a kiértékelésre és a közös, tanári felügyelet alatt zajló tanulásra szánt idő is.

A jogszabály a 2020-2021-es tanévtől kezdődően lép érvénybe.

A képviselőház első házként szavazott ebben az ügyben, a végső döntés a szenátusé.

Klaus Johannis január 3-án küldte vissza újbóli megfontolásra a parlamenthez a tanügyi törvényt módosító tervezet óraszámcsökkentésre vonatkozó cikkelyét. Ligia Deca, az Államelnöki Hivatal oktatásért és kutatásért felelős államtanácsosa akkor úgy fogalmazott, hogy a 2011/1-es tanügyi törvényt módosító tervezet a következő tanévtől kezdődően “egy tollvonással” csökkentené az iskolai óraszámokat. A változtatások szerint az elemi oktatásban átlagosan 20, a gimnáziumi években átlagosan 25, míg a líceumban átlagosan 30 órájuk lenne a diákoknak hetente. Az elnöki álláspont szerint azonban a módosítást nem előzte meg hatástanulmány, és negatív következménye lehet az oktatásban részt vevők közösségére nézve. Ezt egyébként a diákok, a tanárok és a szülők érdekvédelmi szervezeti egyaránt jelezték. “Az intézkedés a közép- és hosszútávú stratégia hiányára utal ezen szakterületen, amely kiemelkedő jelentőségű Románia jövője szempontjából’ – mondta Deca januárban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 7., 18:50
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mi annak idején 6 napot jártunk iskolába, 89 után 5 napot járnak, ez szerintem helyénvaló, de ha 1 liceumos diák minden nap 2 kor lehúzza a rólot abból csak szavazó barikát lehet nevelni😂!
  Jelenleg kb.33-34hetet jár 1 elméleti liceumos diák suliba a 36-37 hét helyett, ugyanakkor becsúszott 2 hét! szimulálás,1hét iskola másként……..🏖
  Szaklíceumokban 4hét gyakorlat,ők már lehet 28 hetet sem járnak suliba és akkor gondolkodunk, h nem sikerül az érettségijük!😤 A tantervvel ne jőjjenek, mert 20-30 éve 170-200 oldalas könyvekből tanultunk, most 120,130 oldalas könyvek vannak amiből szinte fele kép!
  Amig csomó gyerektelen tuskó irányít fentről korrupt iskolaigazgatókat,tanfelügyelőt addig semmi jóra ne számítsunk!!!