Hirdetés
Hirdetés

A hatóságok bíznak abban, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a járvány tetőzését

A hatóságok bíznak abban, hogy az egészségügyi rendszer elbírja a járvány tetőzését Románia

A hatóságok bíznak abban, hogy az egészségügyi rendszer elbírja az új koronavírus-járvány tetőzését. Erről Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár nyilatkozott kedden a Digi24 hírtelevíziónak.

Hirdetés
Hirdetés

Az államtitkár elmondta: jelenleg több mint 3000 koronavírus-fertőzött van beutalva a romániai kórházakba, közülük kevéssel több mint 200-at kezelnek intenzív osztályon, és 34 szorul lélegeztetőgépre. Hozzátette: az adatok azt jelzik, hogy egyelőre az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott 400 ágynak csak mintegy fele van elfoglalva. Az államtitkár szerint a romániai egészségügyi rendszer elbírja a járvány miatti terhelést, ha nem kétszereződik meg a kórházba utalt fertőzöttek száma.

Horațiu Moldovan elmondta, jelenleg nem a készülékek és a tesztek, hanem a szakképzett személyzet hiánya korlátozza a tesztelési kapacitást. Hozzátette azonban, hogy reményei szerint egy-két héten belül már napi 7000 teszt kielemzésére is képes lesz a romániai rendszer.

Kedden egy marosvásárhelyi és kolozsvári mérnökökből álló csoport bejelentette, hogy elkészítette egy lélegeztetőgép prototípusát, amelyik megkapta az illetékes katonai ügynökség jóváhagyását, és szerdán vagy csütörtökön elkezdődhet a gép embereken történő tesztelése. A csoport képviselője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: ha a lélegeztetőgép az emberi tesztelésen is jól vizsgázik, napi 15 tudnak gyártani belőle Marosvásárhelyen.

A tesztelési stratégia módosítását fontolgatják

Az államtitkár arról is beszélt, a koronavírus-tesztelés stratégiájának módosítását fontolgatják, elsősorban a fertőzöttekkel érintkező egészségügyi alkalmazottak, illetve a dialízisre szoruló páciensek tesztelését akarják felvenni a prioritások közé.

Moldovan azt mondta: Romániában most elméletileg 57 olyan laboratórium van, amely alkalmas a koronavírus-tesztek elvégzésére, de ezek közül valójában jelenleg csak 43-at használnak erre a célra.

Azt, hogy kiken végzik el a koronavírus-tesztet, az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi intézet közös szakértői bizottsága által kidolgozott protokoll alapján döntötték el. Ezen a protokollon szeretnének módosítani, amennyiben sikerül elérni, hogy naponta akár 7000 tesztet is el lehessen végezni – magyarázta az államtitkár, aki szerint egy-két héten belül elérhetik ezt a kapacitást.

“Ennek érdekében ismét összehívtuk az említett szakértői bizottságot, amely neves infektológusokból, járványtani szakemberekből, bakteriológusokból áll, hogy újragondoljuk ezt a protokollt. Jelenleg az elemzés szakaszában vagyunk. Tegnap összeültünk, sorba vettük a kiindulási pontot képező adatokat, és holnap ismét összeülünk, hogy megszövegezzünk egy dokumentumot ezzel kapcsolatban. Még nem született döntés, de arról tanakodunk, hogy több tesztelés történjen a dialízisre szoruló páciensek és egészségügyi személyzet soraiban, valamint általában azon egészségügyi dolgozók között, akik a frontvonalban vannak” – mondta Moldovan.

Az egészségügyi államtitkár szerint a napokban megszületik az erre vonatkozó döntés.

Arról is beszámolt, hogy a tesztelésre megvásárolt laboratóriumi felszereléseket kevesen tudják kezelni, a hozzáértő személyzet kiképzése nehézkesen történik. “Amint képzett szakembereink lesznek, több laboratóriumot fogunk tudni működtetni” – tette hozzá.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások