Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Botokkal támadtak a rendőrökre a romák egy Brassó megyei községben

Botokkal támadtak a rendőrökre a romák egy Brassó megyei községben Románia

Rátámadtak egy járőröző csendőr alakulatra hétfőn a Brassó megyei Keresztvár (Teliu) roma negyedében – számol be a helyi sajtó.

Hirdetés
Hirdetés

A sajtó értesülései szerint az összecsapás során egy csendőr megsérült, autójuk pedig megrongálódott, miután a romák botokkal és feszítővasakkal támadtak a rendfenntartókra. A csendőrök feltételezett színesfémtolvajokat kerestek.

A helyszínre erősítésként további csendőr- és rendőrcsapatokat vezényeltek.

A község polgármestere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Dorinel Blendică már múlt héten felhívta a figyelmet, hogy a településen gond van a romákkal, akik megfenyegették, hogy felgyújtják a polgármesteri hivatal épületét, amennyiben nem kapnak élelmet.

Az elöljáró szerint koldulásból élő, Nagy-Britanniából és Németországból hazatért családokról van szó, akik nem tartották be az otthoni elkülönítés szabályait, és az önkormányzat épületében követeltek élelmet a polgármestertől.

A törvény értelmében azonban a helyi hatóságok csak az intézmények karanténba zárt személyeknek kötelesek biztosítani az ellátását, az otthon elkülönítettek megsegítésére nincs jogi lehetőségük.

A polgármester elmondása szerint, néhány helyi vállalkozás adományából sikerült néhány élelmiszercsomagot biztosítani, azonban mindenkinek nem tudnak segítséget nyújtani. Figyelmeztetett, hogy amennyiben a helyzet hosszabb ideig fenn fog állni, súlyos szociális problémák lesznek. „Egyesek azt mondták, hogy betörnek a hivatalba, mások, hogy az intézmény előtt hagyják a gyermekeket. Fenn áll a veszélye, hogy az utcán fognak ránk támadni” – mondta Blendică.

Keresztvár elöljárója szerint a községnek mintegy 4.000 ezer lakosa van, ezeknek közel fele roma, akiknek többsége nem fizeti ki a helyi adókat és illetékeket.

Hasonló problémákra panaszkodnak egyébként Tatrang (Târlungeni) és Négyfalu (Săcele) polgármesterei is, akik szerint a roma közösségek helyzete bonyolult, mivel ezen személyek többsége rendkívül szegény, a kijárási tilalom pedig tovább rontott a helyzetükön.

(G4Media)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 14., 16:06
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Hajrá. Jól csináljak mert van akivel, adjak csak továbbra is a segejeket ha állambacsi nem tud a körmükre nézni. Nekünk bezzeg kell fizetni adót mindenért, minket lehet büntetni mindenért mert persze dolgozunk és van pénzünk amiből bírságot fizessünk. Csak így tovább!!!

 • User
  Dátum: 2020. április 14., 22:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ceausescu agrárforradalmárai kikupálódtak ,követelőznek ,a hatóságokat támadják most.Azért 89 előtt nem merték megtenni messziről kezcsókolomot köszöntek nekik.Addig amig ne pépesítik őket addig ez fog menni,ahhoz pedig az kell,hogy valami nagy baj történjen egy pár rendőrrel vagy csendőrrel.