Felhívás!

A Grindeanu-kormány marad

A Grindeanu-kormány marad Románia

Elutasította a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet azért terjesztettek be a kormány ellen, mert az sürgősségi rendelettel módosította január 31-én a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást, írja az MTI.

A kabinet döntése nyomán az országban még tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyek hatására a kabinet vasárnap hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító rendeletet. Az ellenzék február 1-jén terjesztette be az indítványt, amelyet fenntartott a tegnapi parlamenti vitán. Az indítvány mellett 161 törvényhozó voksolt, ami nem volt elég a kormánybuktatáshoz, hiszen ehhez 233 szavazat kellett volna. Nyolcan szavaztak az indítvány ellen, és 33 érvénytelen voksot számoltak.

A kormányzó pártok honatyái részt vettek az indítvány vitáján és a szavazáson, hogy biztosítsák a parlament határozatképességét, de nem éltek szavazati jogukkal. A kormánykoalíciót a parlamentben támogató RMDSZ is úgy döntött, képviselői és szenátorai nem vesznek részt a szavazáson.

A Ne emeljétek törvényerőre a lopást Romániában című bizalmatlansági indítvány szövegében az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy belföldi és külföldi intézmények döntéseire hivatkozva és ezek mögé bújva, „merényletet követett el” a román nép legitim érdekei ellen a Btk. módosításával. Az ellenzék szerint a kormány hivatali visszaélést követett el a rendelet elfogadásával, és ezt igazolja – állítja az ellenzék –, hogy annak szövegébe olyan paragrafust foglaltak bele, ami felmenti a kabinet tagjait a jogi felelősségre vonás lehetősége alól.

Az ellenzék szerint a kormány azért fogadta el a rendeletet, valamint a közkegyelemről szóló törvénytervezetet, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE több elítélt vagy korrupció miatt bűnvádi eljárás alatt álló vezetője kiszabaduljon a börtönből, illetve enyhébb büntetést kapjon.

Sorin Grindeanu miniszterelnök elmondta, megértette az utca hangját, és többet nem fog a kabinet ehhez hasonló kezdeményezéseket elfogadni. Hozzátette: kormányfőként részt akar venni a társadalmi béke helyreállításában, amire nagy szüksége van az országnak. A miniszterelnök okafogyottnak nevezte az ellenzék bizalmatlansági indítványát. Liviu Dragnea, a PSD elnöke ismét megerősítette, hogy a pártja teljes mértékben kiáll a január elején hivatalba iktatott Grindeanu-kormány mellett, amely szerinte megerősödve került ki az elmúlt napok vitáiból és az újabb bizalmi szavazásból.

 

Fotó: pressalert.ro

Kép alá: A miniszterelnök és csapata Dragnea legnagyobb örömére folytatja a munkát

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.