Felhívás!

Miért 44, ha 104?

A prefektus úr matekja páratlan, de nem hibátlan – nyilatkozta tegnapi sajtóértekezletén Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke szerint az elmúlt öt évben 104 olyan eset volt, amikor a prefektusok a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ügyében léptek fel a helyi tanácsokkal szemben.

A számháború akkor tört ki, amikor a megyei tanács legutóbbi ülésén Tamás Sándor azt mondta, a prefektusok „több mint száz” ügyet indítottak a helyi önkormányzatok ellen szimbólum- és zászlóügyben. Sebastian Cucu kormánymegbízott ezt cáfolta: szerinte „csak” 44 ügy van.
– A prefektusok 104 esetben támadtak meg valamit ebben a témában. Összesen 96 iratcsomó van, 2 büntetési jegyzőkönyvvel, 44 felszólítással, 50 bírósági üggyel – ebből jön ki a prefektusnak a 44 – mutatott rá Tamás Sándor.
A megyetanácselnök szerint a „szolgálatos feljelentők” ebben nincsenek benne. Ezek „tevékenységéből” kiemelkedően kedves az, amikor a Călăraşi megyei Săuleşti Gară-i illetőségű Aurel Filon azért perelt a megyei tanáccsal, hogy a gombász­egyesületnek a Székely Nemzeti Múzeum kapujára kitűzött plakátja nem felül románul és alul magyarul ír, hanem két külön, egy román és egy magyar plakát van.
– Az csak véletlen lehet, hogy a derék Filon beadványában még a betűelütések is pontosan egybeestek a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok civil szervezetének ugyanebben az ügyben beadott keresetével – vélekedett Tamás Sándor.
A megyei tanácselnök szerint az a gond, hogy míg a helyi önkormányzatok a lakosság érdekében próbálnak tevékenykedni, addig a prefektusok, Codrin Munteanu megfogalmazása szerint, a „kézifék szerepét töltik be az önkormányzatokkal szemben”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.