Felhívás!

Tavaszvárás, tetőfedés

Tavaszvárás, tetőfedés Reklám

Most már hivatalosan is kevesebb van vissza a télből, mint amennyit már magunk mögött hagytunk. Ideje megtervezni az idei felújításokat és nagyobb projekteket. Az előrejelzések szerint csapadékos év elébe nézünk. Ebben a cikkben most a tetőfedés témakörében szeretnénk néhány tippet adni, hogy megkönnyítsük a felkészülést az esős, viharos vagy éppen perzselően forró időre. 

Háztető: anyagok, árak, kompromisszumok

A háztető felújítását nem szabad halogatni. Sajnos 15-20 évente még a legjobban kivitelezett tető is minimum felülvizsgálatra, ha nem javításra szorul, ezért érdemes a költségvetést is eszerint alakítani, például lakás előtakarékossági szerződést kötni. Sokan azonban nem annyira szerencsések, hogy előre megtervezhessék a munkákat. Most még nem késő belefogni a tervezésbe! Érdemes még februárban átnézni, van-e lehetőségünk valamilyen támogatást igényelni. Sok önkormányzatnál év közben is pályázhatunk tetőcserére. 

A háztető felújításánál nem érdemes kompromisszumot kötni. Érdemes a számunkra elérhető legjobb anyagokból dolgozni. A tervezés és egy kis kutatás itt is segít. Olvassunk utána vagy kérdezzünk rá a kivitelezőnél, hogy milyen anyagok használatát javasolja. Az egyes kereskedők árai között hatalmas különbségek lehetnek. Sok helyről, így például a Káplár fatelep kínálatából akár online is rendelhetünk. Elő a számológépet, és mehet a kalkuláció!

Hogyan spórolhatunk?

A minőségen nem szabad spórolni. Csak megbízható forrásból származó és számunkra tökéletesen megfelelő cserepekkel, tetőfóliával, hibátlan tetőléccel dolgozzunk! Amin igazából megtakarítást érhetünk el, az a megfelelő anyag és technika kiválasztása. Ha tetőfedésen gondolkozunk, mérlegeljük a következőket:

 

  • Mennyit takarítunk meg hosszú távon? A jól megválasztott cserép segítségével sok-sok évig spórolhatunk a fűtési költségeken. Ha már javítjuk a tetőt, érdemes lehet egyúttal a szigetelést is kijavítani vagy pótolni, szintén ilyen okok miatt. 

 

 

  • Mennyire tervezünk túl? Egy-egy felújításkor sokan túl tökéletes eredményre törekszenek, és bele sem vágnak a munkába. Ha úgy érezzük, túl nagy a kezdő befektetés, egyszerűsítsünk a terveken! A melléképületeket például érdemes lehet cserép helyett bitumenes lemezzel ellátni – ez tartós, szép és jóval költséghatékonyabb megoldás. 

 

 

  • Ismerünk-e minden lehetőséget? Az építőiparban mindig újabb és újabb anyagok jelennek meg. Léteznek régi klasszikusok is – például a polikarbonát lemez -, amelyek időről időre kimennek a divatból, de a tartósságuk és jó tulajdonságaik hamar visszarepítik őket a csúcsra. Érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megismerkedjünk ezekkel. 

 

Megfelelő anyagválasztással, tervezéssel és egy jó beszerzési hely megtalálásával a tetőfedés akár még idén tavasszal is megvalósítható. Érdemes belevágni, és egy biztonságos, esztétikus megoldással várni a májusi viharokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.