Felhívás!

A villanyszerelők legnagyobb segítsége, a multiméter

A villanyszerelők legnagyobb segítsége, a multiméter Reklám

Vannak olyan eszközök, amelyek kifejezetten megkönnyíthetik a villanyszerelők vagy épületgépészek munkáját egyszerű összetettségükkel, kis méretükkel és kényelmes használatukkal. Ilyen eszköz lehet a multiméter is.

A multiméter szabadfordításban nem más, mint egy többfunkciós mérőeszköz, amely többek között képes a feszültség, az áramerősség, a kapacitás, az ellenállás, a hőmérséklet és a hálózati hertz mérésére, valamint diódatesztelésre egyaránt. A multiméterek elég széles skálán mozognak jellemzőiket tekintve, így ebben a bejegyzésben szeretnénk egy kicsit több információt nyújtani annak érdekében, hogy az igényeidnek és munkavégzésednek legmegfelelőbbet tudd kiválasztani.

Multiméterek típusa

A multimétereket több tényező alapján különböztethetjük meg. Kijelzőjét tekintve létezik a régebbi analóg típus és a már újabb technológiát képviselő digitális. Míg az előbbinél egy skálán mozgó mutatóról tudjuk leolvasni az éppen mért értéket, az utóbbinál az LCD képernyőn egyszerűen láthatjuk az adatokat. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Míg az analóg sok esetben megbízhatóbbnak és pontosabbnak bizonyul, a digitális kezelhetősége sokkal egyszerűbb.

Méréshatárok alapján is megkülönböztethetjük a multiméterek egyes fajtáit. Ezek a különböző mérési határok a csomagoláson vannak feltüntetve, amelyeken azt a maximális értéket olvashatjuk, amelyet a műszer még képes mérni. Általában 600V és 10 Amper a műszerek méréshatára.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a multiméterek különböző fajtáiról, akkor keresd fel a netker8.hu weboldalát, ahol részletes és pontos képet kaphatsz a főbb jellegzetességeiről, és kiválaszthatod az igényeidnek legmegfelelőbbet.

Mit érdemes még tudni a multiméterekről?

A multiméterek kis helyet foglalnak, könnyűek és akár a nadrág övére akasztható kis táskában is elférnek, így a szakemberek könnyen és egyszerűen hozzáférhetnek még a létra legfelső fokán állva is. 10cm x 5cm-es alap méreten kívül ennek a duplája, azaz 20cm x 10cm-es is lehet, amely az analóg vagy a digitális kijelző nagyságának változásával is összefügg. Mindemellett a készülék rendelkezik egy kapcsolóval, amely forgatásával lehet a készüléket kezelni, valamint 2, 3 vagy akár 4 bemeneti csatlakozó ponttal egyaránt.

A digitális multimétereknek van egy úgynevezett A/D átalakító része, amelyek legtöbb esetben integráló típusúak, azaz kevésbé érzékenyek a zavaró zajokra, ami villanyszerelő szakmában nem mást jelent, mint a hálózatból eredő búgófeszültséget. Ennek köszönhetően a mért érték pontos lesz, és a mérés gyorsan és zökkenőmentesen fog zajlani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.