Felhívás!

Népszerű teherautók, amelyek már modellek formájában is kaphatók

Népszerű teherautók, amelyek már modellek formájában is kaphatók Reklám

A teherautók robosztus látványa már gyermekkorában lenyűgözi a járművek iránt érdeklődőket. Jellegzetes hangjuk és hatalmas teljesítményük azonban még tovább fokozzák a rajongást. Fedezz fel két klasszikus teherautót, és díszítsd velük otthonod vagy irodád modellek segítségével!

ZIL-130 – az oroszok büszkesége

Ha legendás teherautókról beszélünk, általában az orosz gyártású ZIL-130 jut mindenkinek elsőként az eszébe. A ZIL-130-as teherautókat a Lihacsov Autógyár gyártotta 1962 és 1994 között. A teherautó már akkor is annyira népszerű és megbízható volt, hogy a Szovjetunió felbomlása után is évekig gyártották.

A ZIL-130-ast a ZIL-164 utódjának szánták a tervezők, és 1958-ban készítették el a prototípusát. Néhány évnyi fejlesztést és finomítást követően 1962-ben az első öt kísérleti típust is megépítették. Érdekesség, hogy az első példányok hűtőmaszkja végül a tömeggyártott teherautókba már más kialakítással került bele.

A ZIL-130 az első olyan szovjet teherautó volt, amely nem csak katonai olajzöld festésben jelenhetett meg. A khaki szín mellett egészen polgári, világoskék-fehér árnyalatokban is hozzá lehetett jutni a gépjárműhöz. A világoskék-fehér színkombináció annyira népszerű és jellegzetes lett, hogy a ZIL a későbbi járműveinél is megtartotta. Ha kedveled a robosztus gépjárműveket, és szívesen díszítenéd vele lakásod vagy irodád, tekintsd meg a Modellfutár kínálatában elérhető teherautó modelleket!

Volkswagen Type 2 – kultikus gépjármű 1949 óta

A Volkswagen T2 alapötlete egy holland autóversenyzőnek és importőrnek, Ben Ponnak köszönhető. Pon ugyanis 1946-ban azért utazott Wolfsburgba, hogy Hollandiába importáljon számos VW Type 1 teherautót. Az üzleti beszélgetések és gyárlátogatások közben azonban meglátott egy Plattenwagent, amelyet alkatrészek szállítására alkalmaztak. A Plattenwagen a VW T1 alapjaira épült, és Pon felfedezte benne a lehetőséget, hogy egy sokkal jobb gépjárművet készíthessen belőle.

Ben Pon a németországi üzleti utazást követően vázlatot készített az általa elképzelt teherautóról. Az 1947 áprilisában készített tervrajzon Pon 690 kg-os terhelhetőséggel számolt, amellyel már jelentősebb mennyiségű árut lehetett szállítani. A VW T1-hez hasonlítva a T2-ben már a sofőr jóval előrébb ülhetett a gépjárműben, szinte közvetlenül a szélvédő előtt. Habár a tervezés bíztató és reményteli volt, a Volkswagen Type 2 gyártására még néhány évet várni kellett, hiszen a gyárak elsősorban a T1 gyártását részesítették előnyben.

Érdekesség, hogy a Volkswagen Type 1-et már több mint 70 éve gyártják. A filmekből is ismert típus először 1949 novemberében gördült le a gyártósorról, és népszerűsége azóta is töretlen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.