Felhívás!

Real Madrid – a világhírű Királyi Gárda

Real Madrid – a világhírű Királyi Gárda Reklám

A Real Madrid, azaz a “Királyi Gárda” az egyik legnépszerűbb focicsapat a világon. A madridi székhelyű spanyol együttest 1902-ben alapították, eredetileg Madrid Football Club néven. A következő írásban a csapat történelmét és a sikeres Zidane-korszak legfontosabb eseményeit szeretnénk bemutatni. 

A Real Madrid kezdete és jelene

A 20. század elején létrejött futballklub alapvetően a fehér színű mez viselete mellett tette le a voksát. Ezért hívják a csapatot sokan “Los Blancos”-nak, amelynek magyar jelentése “a fehérek”. A klub címerében 1920 óta található meg a híres korona, amelyet az akkor hatalmon lévő XIII. Alfonz spanyol király viselt. Azóta a klub címere összesen hétszer lett megváltoztatva, legutóbbi alkalommal 2001-ben.  

Érdekesség, hogy a legtöbb futballklub hagyományaival ellentétben a Real Madrid nem egyetlen üzletember vagy egy részvényes csoport tulajdona. A tulajdonjog a szurkolók, azaz a “Socios” kezében van, akik Florentino Perezt választották meg hivatalosan a klub elnökének. A Real Madrid jelenleg a világ leggazdagabb klubjának számít az éves szinten körülbelül 577 millió eurós bevételével. A klub teljes értéke becslések szerint meghaladhatja a 3 milliárd eurós értéket, amely bizonyítja, hogy hatalmas gazdasági forrásokkal rendelkezik az együttes.

A Zidane-korszak sikeressége  

Zinedine Zidane hivatalosan 2016. január 4-én lett a Real Madrid edzője, aki Rafael Benitezt váltotta a kispadon. Zidane előtte a Real Madrid Castilla-t, azaz a B-csapatot irányította 2014. augusztusától. A kinevezése után öt nappal a Deportivo ellen játszott a csapat a spanyol bajnokságban, és a meccset 5-0-ra nyerte meg a Királyi Gárda. 

A 2016-os Bajnokok Ligája döntőjében a rivális madridi klub, az Atletico Madrid ellen kellett játszania az együttesnek. A meccset végül tizenegyes-párbajban nyerte meg a Real Madrid, így Zidane megszerezte első Bajnokok Ligája címét a csapattal. Ami ezután következett, arra még csak a legfanatikusabb rajongók közül is csak kevesen számítottak. 2017-ben ismét sikerült a Bajnokok Ligája döntőjébe kerülni, ahol az olasz bajnok, a Juventus volt az ellenfél. A meccs végül 4-1-es madridi győzelemmel zárult a Real Madrid kiváló játékának köszönhetően. Így a Real Madrid lett az első klub a világon, amely képes volt a BL-cím megvédésére két egymást követő évben.

A harmadik Bajnokok Ligája trófea 2018-ban került a madridiak polcára, amikor a döntőben a Liverpool együttesét győzték le 3-1-es végeredménnyel. A három egymást követő évben elhódított BL-trófea hatalmas teljesítménynek számít a futball világában, amelyre még ezelőtt soha nem volt példa. A harmadik BL-győzelem után Zidane lemondott a kispadról, azonban 2019. március 11-én visszatért az együttes élére. Ha Te is szeretnéd támogatni a Királyi Gárda együttesét, akkor válogass a Football fanshop Real Madrid termékei között!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.