Felhívás!

Mit tehetsz foghiány esetén?

Mit tehetsz foghiány esetén? Reklám

Hiányos a fogazatod? A foghiány miatt nem mersz egy igazán jót nevetni, sőt még mosolyogni sem? Hidd el: mindez nem csak esztétikai probléma, hanem olyan gond, amit minél előbb orvosolni kell. Hogyan? A hiányzó fogak pótlásával…

Ne várd meg, amíg a foghiány következményei megjelennek

A magabiztos megjelenés és pozitív kisugárzás záloga a szép mosoly, amit nem tör meg a fogazat hiánya vagy rossz állapota. A legnagyobb problémát mégsem az esztétikai tényezők jelentik, hanem a foghiány egészségkárosító következményei. Nem is gondolnád, mennyi baj származhat akár egyetlen fog elvesztéséből is.

  • Elmozdulnak a szomszédos fogak – a rágás során keletkező fizikai erők hatására az ép fogak koronája a szomszédos foghiány felé vándorol, miközben a gyökér elhajlik, valamint az állkapocscsont sérül.
  • Az antagonista fogak kiemelkednek – a gyökerük egy része ezáltal szabaddá válik, ami a fogak érzékenységéhez vagy fogkárosodáshoz vezethet. 
  • Megváltozik a harapási pozíció – ez a rágóízületet teszi próbára, fájdalmakat okozhat.
  • A csontállomány és az íny sorvadása következhet be, ami – ha nem történik meg időben a fog vagy fogak pótlása – megnehezítheti az esztétikus művi pótlások kivitelezését. Sok esetben még az implantátumok behelyezése is veszélybe kerül.
  • Minél kiterjedtebb a foghiány, annál valószínűbb, hogy a rágóképesség csökkenése emésztőrendszeri zavarokat okoz.

A protézis különböző típusai és jellemzői

A protézis vagy közismertebb nevén a műfogsor kivehető fogpótlást jelent. Rögzíthető hagyományos módon, vagy napjainkban már egyre elterjedtebb módszer az implantátumok alkalmazása. 

Részleges kivehető fogsor: akkor alkalmazzák, amikor több, egymás mellett elhelyezkedő foghiányt pótolnak. Alapja egy fémlemez, amire a műíny és a műfogak kerülnek. A fogatlan állcsont ívét teljesen beborítja. A meglévő fogakhoz kapcsokkal rögzítik. 

Teljes kivehető fogsor: a legoptimálisabb megoldás teljes foghiány esetében. Speciális műanyagból készül, amit a vákuumhatás, az arcizomzat, a rágónyomás és a gravitáció tart a helyén. 

Kombinált fogpótlás: a kivehető és a rögzített fogpótlás kombinációja. Bonyolultabb fogtechnikai munkálatok szükségesek hozzá, időigényesebb az elkészítése, de sokkal esztétikusabb a részleges fogsorhoz képest. 

Implantációs fogprotézis: a legstabilabb és legkényelmesebb megoldás. A francia nyelvű Jildent Clinique fogszakorvosai is ezt a forradalmi megoldást alkalmazzák leggyakrabban. Ennek során a fogászati implantátumokra patentszerű eszközökkel rögzül a kivehető fogsor. 

Az implantációs fogprotéziseknek számos előnye van:

  • Akár a teljes fogatlanság is kezelhető a segítségével
  • Kiemelkedő komfortosságot és stabilitást nyújt
  • Egyes esetekben teljes rögzített hídpótlást is lehetővé tesz

A protézis előnyei

A protézis elkészítésével és használatával jelentősen javulhat az életminőséged. Javul a rágóképességed, helyreállnak az arcvonásaid, magabiztosabbá válsz, nem kell az ép fogaid károsodásától tartanod. Gondtalanul és önfeledten nevethetsz és mosolyoghatsz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.