Felhívás!

Így varázsolható a szűk folyosó tágassá

Így varázsolható a szűk folyosó tágassá Reklám

A ház, lakás egyik legkisebb, legszűkebb helyisége a folyosó. A bejárati ajtón át ide érkezünk, és az itteni atmoszféra jelentősen befolyásolja a házba lépők hangulatát. Van azonban néhány trükk, amivel optikailag tágasabbá, szellősebbé varázsolható a szűk folyosó.

Fehér szín, szórt fények

Az első és legfontosabb szabály: a világosság érdekében legyen a fal színe fehér! Persze, ha ezt túl sterilnek, komolynak találjuk, vihetünk be egy kis bohókásabb színt is díszítésképen, de mértékkel. Sokan javasolják például, hogy a plafon legyen pasztellárnyalatú, vagy a falon fent körben fusson végig egy vastagabb csík. Ettől már nem lesz olyan egyhangú a folyosó kinézete, s mégsem csak egy színt használtunk.

De akár egyedi lakásdekorációs kellékekkel is feldobhatjuk a helyiséget. Néhány töltött díszpárna vagy egy szép, színes falióra is elhelyezhető itt, otthonossá teszi a környezetet. A Díszpárna.com Webáruházban beszerezhetők ezek a kiegészítők, és más lakástextileket is rendelhetünk melléjük egyúttal.

A másik régi trükk a folyosó tágítására: a minél több fényforrás megléte. Érdemes szórt fényt alkalmazni az előszobában, például több, kisebb lámpát beépíteni a plafonba. Kerüljük itt a lelógó csillárokat, lámpabúrákat!

Tükrök használata

Természetesen a tükrök használata mindenképpen kötelező. Egyébként is szükség van erre a tárgyra az előszobában, de ha különleges módon helyezzük el, még nagyobbnak fog látszódni tőle a helyiség. 

A szakértők szerint érdemes több, kisebb tükröt rakni a falra: ezek lehetnek egymás mellett is, de akár valamilyen mintát is alkothatnak. Bohém hatást kelt a tarkabarka tükrök mozaikszerű elrendezése.

Gondolhatunk arra is, hogy egy tükörfelületű beépített szekrényt helyezünk el a folyosón. Ez nemcsak esztétikussá teszi a közlekedőt, hanem nagyon praktikus is.

A magasfényű bútorokkal is nyert ügyünk van: ezek fénye visszatükröződik, így optikailag ezzel is növelhetjük a teret.

Bútorok a szűk folyosón

A folyosónak is megvan a maga célja: innen indulunk útnak reggel és este ide lépünk be először. Átmenetet képvisel tehát a kint és a bent között. A cipők, kabátok, sálak tárolása is itt történik, de itt tesszük le a táskát is, és a lakáskulcsnak, kocsikulcsnak is itt a helye. Látható tehát, hogy számos funkciót kell betöltenie ennek a kis helynek.

Nem mindegy azonban, hogy belépve milyen látvány fogad minket. Érdemes zárt szekrényeket, emeletes cipőtartókat rakni ide, ne legyen minden szanaszét! A szűk folyosót a zsúfoltság optikailag kicsinyíti, így nem érezzük majd komfortosnak a helyiséget, hiába van szépen kifestve, tele lámpákkal.

Legyünk kreatívak: használjunk ki minden zegzugot a tárolásra! Felfelé is terjeszkedhetünk, ha ott van hely: a zsúfoltságot azonban itt is kerüljük. 

Hagyjunk egy falat szabadon, ha nagyobb szekrény is kerül a folyosóra: dekorációs célból faliképet rakhatunk ide, a modern lakásokban ez nagyon jól mutat.

Tartsunk mindig rendet ebben a helyiségben is, a káosz sokat ront az összképen!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.