Felhívás!

CSOK igénylés: ezekre a dokumentumokra lesz szükséged

CSOK igénylés: ezekre a dokumentumokra lesz szükséged Reklám

A CSOK igénylése sokak számára jelent nehéz tortúrát, de csak akkor, ha nem tudják, hogy mire számítsanak. Ha már előre felkészülsz, és tudod, mire lesz szükséged az igényléshez, akkor sokkal gördülékenyebben és gyorsabban megy majd minden. Nézzük, milyen igazolásokra és dokumentumokra lesz szükséged.

Egyszerűbb, mint valaha

Elöljáróban el kell mondani, hogy az igénylés menete egyszerűbb, mint valaha. A kormány szándéka, hogy minél egyszerűbb legyen a folyamat. Ennek megfelelően folyamatosan egyszerűsödött az utóbbi időben az otthonteremtési program. Ma már egy CSOK igénylésénél bizonyos dokumentumok helyett elég egy nyilatkozatot bevinnünk.

Ha már annyit egyszerűsödött a folyamat, mikor máskor lenne érdemes belevágni, mint most? Nézd meg a lakáshitel kínálatot az expresszkolcson.hu-n, és válaszd a legjobbat, és igényelj hozzá CSOK-ot.

Igénylés dokumentummal

Több alapdokumentumra is szükséged lesz. Az igénylők személyigazolványa, az adóigazolványotok és a lakcímkártyátok is kell. Kiskorú esetén is kellenek ezek a dokumentumok (némely bank nem kéri a személyit a gyerekektől).

Várandósság esetén a betöltött 12. hetet kell tudni igazolni. Erre tökéletes a várandósgondozási könyv vagy az orvos által kiadott igazolás.

Emellett szükséged lesz a TB jogviszonyod igazolására is. Szerencsére ezt ma már akár elektronikus formában is megteheted.

CSOK igénylése dokumentummal vagy nyilatkozattal

Vannak olyan dokumentumok, melyek helyett egy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal is igazolhatunk több dolgot is. Az igénylés benyújtásakor eldönthetjük, hogy melyiket választjuk. Ha a nyilatkozat mellett döntünk, akkor fontos tudnunk, hogy a büntetőjogi felelősség vállalásával tesszük meg a nyilatkozatunkat.

Amiről így nyilatkozhatunk: gyermekszületés, házasság megléte, gyermek örökbefogadása, gyámság fennállása, gyermekelhelyezés, megváltozott munkaképességűvé válás, büntetlen előélet, köztartozás-mentesség. Továbbá arról is, hogy mi a gyermek adóazonosító jele, vagy épp arról, hogy közép- vagy felsőfokú tagintézet nappali tagozatos hallgatói jogviszonya áll-e fenn. Emellett még a kizárólagos használati jogról is nyilatkozhatunk, ha szükséges. Minden így tett nyilatkozat valóságtartalmát vizsgálja a NAV, hatósági ellenőrzés keretében.

Ha van gyermekek után korábban igénybe vett, vissza nem térítendő állami támogatásunk, arról kincstári határozat is kell. 80 napnál nem régebbi adásvételi szerződés is kell használt lakás vásárlásakor. Továbbá tulajdoni lap és a címigazoló dokumentum, alaprajz és 60 napnál nem régebbi térképmásolat is szükséges. Ha van, akkor az elővásárlási jogról való lemondó nyilatkozat is kell.

Bővítésnél kelleni fog a vállalkozói szerződés, építésnél az építési engedély, új lakás vásárlásánál pedig a jogerős használatba vételi engedély.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.