Felhívás!

Az irodában uralkodó hőség idején is gondolj munkavállalóid egészségére!

Az irodában uralkodó hőség idején is gondolj munkavállalóid egészségére! Reklám

Lassan véget ér a nyár és a vele együtt járó kánikula. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy vízközelben, frissítő szellő simogatása mellett végezheti mindennapos teendőit, sokaknak még tikkasztó hőségben is be kell vonulniuk az irodába, és klíma nélkül végigizzadni a dolgos hétköznapokat. Ugyan egyre több iroda alapfelszereltségének számít már a klíma, ennek ellenére még mindig több helyen kénytelenek a munkavállalók elviselni az irodában uralkodó állandó, magas hőmérsékletet és párás környezetet. Mindez nem csak teljesítményükre és munkavégzésük hatékonyságára van hátráltató hatással, hanem az egészségi állapotukra egyaránt. 

Mire érdemes odafigyelned irodai hőség esetében?

Azonban számos olyan apró trükköt ismerhetsz meg, amelynek köszönhetően komfortossá teheted munkavállalóid mindennapjait a nagy melegben is. A klíma egy nagyon kényelmes megoldás lehet, azonban használatára is kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani, mivel nem minden esetben eredményez pozitív végkimenetelt. A klíma használata során is vannak olyan szabályok, amelyeknek meg kell felelni. 

Amennyiben 10 foknál magasabb a hőmérséklet-különbség a kinti és a benti levegő között, akkor gyorsan náthához, meghűléshez, torokgyulladáshoz vagy egyéb ízületi gyulladáshoz is vezethet, főleg abban az esetben, ha több alkalommal hagyod el a klíma által lehűtött helyiséget, majd idővel visszatérsz a hűvösbe. Legideálisabb az 5-6 fokos különbség, amely a kinti hőmérséklethez képest is frissítő és üdítő lehet. 

Azonban klíma mellett is lényeges a szellőztetés, mivel biztosítani kell az oxigénben dús levegőt. Nem csak magadat, de elektornikai eszközeidet is meg kell védened a nagy melegtől annak érdekében, hogy hatékony maradjon a munkavégzés. 

A vízfogyasztás fontossága

A számítógépeknek sem tesz jót, ha túl magas a benti hőmérséklet, mivel könnyen túlmelegedhetnek, amely leálláshoz is vezethet. Mindenképpen használj árnyékolókat, mivel a betűző nap sugarai gyorsan felforrósítják az iroda levegőjét. Mindemellett azonban a leglényegesebb tényezőnek mondható a megfelelő minőségű víz szervezetbe vitele. Az izzadás hatására a szervezet rengeteg folyadékot veszít, amelyet érdemes pótolni annak érdekében, hogy fennmaradjon a vízháztartás egyensúlya. Naponta legalább 3-4 liter folyadékot kell bevinni a szervezetbe annak hidratáltságának biztosítása érdekében. 

Mindez a szervezet normális működéséhez és a hatékony munkavégzéshez egyaránt elengedhetetlen. A munkavédelmi jogszabályoknak megfelelően bizonyos hőmérséklet felett legalább félóránként 14-16 fokos védőitalt szükséges biztosítani a munkavállalók számára.

Amennyiben szeretnél ennek a kritériumnak megfelelni, akkor keresd fel a Montivíz weboldalát, ahol számos alternatíva közül válogathatsz igényeidnek és munkavállalóid elvárásainak megfelelően.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.