Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Száznégy előadás az elmúlt évben

Száznégy előadás az elmúlt évben Vigadó

A Bekecs Néptáncszínház sikeres magyarországi turnén van túl, ahol 12 előadást tartottak a nagyérdemű számára. Szeptember 16-án Kézdivásárhelyre érkeznek, ahol a Reliktum című produkciójukat fogják bemutatni. Számukra az elmúlt időszak az újratervezésről szólt, de örülnek, hogy végre színpadon játszhatnak. Benő Barna-Zsolttal, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Ha nem lett volna a koronavírus-járvány, akkor most az elmúlt időszak előadásairól beszélgethetnénk, turnékról, de a kialakult helyzet miatt ezek nagy része elmaradt. Mivel töltötték az elmúlt időszakot?

– Két hónapra álltunk le teljesen, a többit gyakorlással, tantervkészítéssel töltöttük, lefilmeztünk három olyan műsorunkat, amit mindig játszottuk, de nem volt eddig lehetőség és idő arra, hogy ez meglegyen videó formájában is. Tisztáztuk az elmaradt dolgainkat, rendbe tettük a műsorainkat. Bővült a csapatunk, az újakat is igyekeztünk beszoktatni az előadásokba. Készültünk a kezdésre, igazából.

– Szeptember 16-án a Reliktum című produkcióval érkeznek Kézdivásárhelyre. Ez miről szól?

– Ez egy autentikus folklórműsor, amelyben három erdélyi és egy kis magyarországi táncfűzér kap helyet: gyergyói, magyarpalatkai, kalotaszegi táncok (Bodonkútról és Papfalváról), Magyarországról pedig nagyecsedi táncokkal készülünk.

– Ki a rendező és a kísérő zenekar?

– A lábalávalót Bartis Zoltán és zenekara húzza, Samú Imola fog énekelni a táncok között. Farkas Tamás és Farkas Ágnes békéscsabai oktatók állították össze az előadást.

– Miért őket választották, hiszen környékünkön is vannak remek oktatók?

– Persze, viszont nekünk nagyon megtetszett az a felkészültség és pontosság, amivel hozzánk érkeztek, és nem csak hozzánk, hanem más tánccsoportoknál is készítettek már műsorokat. Nagyon igényesen állnak hozzá az anyagokhoz, részletbe menően megtanítják, és mi ezt szeretjük. Jó velük dolgozni.

– Idáig hány előadáson vannak túl?

– Igazából Romániában egy előadásunk volt eddig, most augusztus 18-án, Aradon, utána csak Magyarországon játszottunk.

– Itt miért csak egy előadást tartanak?

– Mert a szervezés netovábbja, ami itt történik. Augusztus legvégén, az utolsó napokban közlik velünk, hogy lehet már bent is előadásokat tartani. Addig még a külföldi előadásokat is mindenki lefújta, még akkor is, ha engedélyezve volt az ötszáz személy, de a DSP mindenkit lebeszélt erről. Szeptember elseje előtt egy nappal pedig kiderül, hogy lehet előadásokat tartani. Abszurdum.

– Nekifogtak szervezkedni?

– Igen, nagyon gyorsan, de ugye bármilyen előadáshoz idő kell, és a közönséget is be kell szervezni. Őszintén, mi úgy indultunk el augusztusban, hogy szeptembertől újra leállás lesz, ehhez képest számos fellépés vár ránk. Mi most addig szervezzük az előadásokat, amíg engedik.

(Az interjú teljes változata a Vigadó Művelődési Ház Facebook-oldalán olvasható.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük