Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Gyógyír testnek, léleknek”

„Gyógyír testnek, léleknek” Vigadó

Táncosok, koreográfusok, táncoktatók gondolatai a tánc világnapjára.

Pap Ágnes, a Vigadó moderntánc-oktatója:

Úgy gondolom, hogy a tánc boldogsághormonokat szabadít fel, ezáltal egy jó kis tánc örömet szerez, és segít a stressz levezetésében is, valamint ha nagyobb intenzitású táncot járunk, akkor a napi mozgásigényünk kielégítésében is jelentős szerepet játszik. Amellett, hogy a tánctanulás és ezáltal minden táncóra egy nagy buli, kutatási eredmények bizonyítják, hogy a gyermekkorban elkezdett és rendszeres tánctanulás jelentősen megnöveli a gyermekek sikerességét a tanulásban, társas beilleszkedésben, képességeik kibontakoztatásában. A táncot, a különböző zenei stílusokkal való megismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. A zene és a tánc szeretete minden gyermekben él. Ha nem adjuk meg gyerekünk lelki, testi zene- és táncszükségletét, akkor lassan visszafojtjuk ezt az igényüket, és sivárabb felnőttekké vállnak. Párterápiás szerepe is van a társastáncnak, megtanít jobban figyelni a párunkra, könnyebben egy ritmusra mozdulni. Kimondottan csak pozitív élményeim, visszajelzések vannak az esküvői nyitótáncok tanulása során is. A házasulandó pároknak nagyban segít az első közös táncuk tanulása az egymásra hangolódásban, az együttműködés kialakításában. Nagy öröm a közös sikerélmény.

Kocsis Hunor Tibor, a Vigadó néptánc-oktatója

Számomra a tánc a felszabadult lelki érzések kifejezési lehetősége. Örömmel tölt el, amikor önmagam adhatom a tánc eszközeinek segítségével, olyan formákat fogalmazhatok meg, és adhatok át, amelyeket egy testi-lelki harmónia nyújthat. A táncoktatás egy fennkölt, feltöltő érzés, mely a gyermeki lélek felszabadítására ösztönzi az embert. Minden pici lélek a tánc által szabadon szárnyalhat, és ott érzi igazán önmagát.

Hirdetés
Hirdetés

Kocsis Lilla Tünde, a Vigadó balettoktatója

Az én jelmondatom, ami a táncot illeti: „Ha elsajátítottad a lépé­se­ket, elkezdheted megtölteni lélekkel.” (Philip Toshio Sudo) Számomra a tánc maga a szabadság, a lélek szabadsága. A test önsanyargatásának is megvan a maga szépsége, mert a technika elsajátítása verejtékes munka eredménye, de amikor a mozdulat lélekkel társul, akkor születik meg az igazi harmónia. Bánatomat, örömömet egyaránt kitáncolhatom magamból. Gyógyír a lelkemnek, testemnek.

Tőkés Csaba Zsolt tánckoreográfus

A család az emberi társadalom legkisebb sejtje. Fontos feladata a gyermek lelki egyensúlyának megteremtése és megtartása. A gyermek már magzat korában elkezdi tanulni ősei hagyatékát, születését követően pedig elsősorban szüleitől, nagyszüleitől tanul értékrendet, magaviseletet. Ahhoz, hogy egy gyermek EGÉSZségesen nőjön fel, szükség van arra is, hogy megismerje saját zene- és tánc­anyanyelvét. A zene és a tánc éle­té­nek szerves részévé kell váljon, hogy olyan természetesen használhassa, mint a beszédet. Meg kell éreznie, hogy ez nem csak színpadra való, hanem a hétköznapok és ünnepek velejárója. A tánc gyógyít, felemel és összetart. Éppen ezért: ezt szeretni; értékelni kell! <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük