Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap tárlatmegnyitó

Vasárnap tárlatmegnyitó Kultúra

Huszonhatodik kiadásához érkezett az Incitato művésztábor, ami ezúttal is Bálványosfürdőn zajlik. Az Art Camp a végéhez közeledik, ugyanis vasárnap, a céhtörténeti múzeumban mutatják be az elkészült munkákat.

Szépen körvonalazódik a táborzáró kiállítás anyaga, a képzőművészek gőzerővel dolgoznak, hogy a vasárnapi megnyitóra mindennel elkészüljenek. Volt, aki az utolsó ecsetvonásokat ejtette meg, más képzőművész már az alkotásokat keretezte, amikor felkerestük a bálványosi főhadiszállást.
Tomos Tünde négyfalusi képzőművész, az Incitato Art Camp művészeti vezetője kifejtette: az idén 21 régi és új képzőművész vesz részt a táborban (van, aki csak munkákat küld – szerk.), és vannak művészpalánták is velük.
– A tábor idei tematikája a vándorló–kóborló, ezt mindenki úgy magyarázza, úgy festi meg, ahogy jónak látja, hiszen több lehetőséget ad. Én például a lovakról álmodót festettem meg, mivel az álom is egy kóborlás egy más dimenzióban – magyarázta a művészeti vezető az idei témában rejlő lehetőségeket. A művészek három helyszínen is dolgoztak, volt, aki először jelent meg a táborban, és fába próbálta álmodni a témát, igazodva a szervezők által kért ütemtervhez. Ferencz Ernőt, a magyarországi Pátyról érkező képzőművészt is munka közben találtuk, egy méretes juharfán dolgozott vésőjével.
– Viszonylag hamar került egy egész jó ötletem. Álmában találja meg a hölgy a lovat, amely elkalandozott. Álmában megöleli és hozzábújik, így jelen van a kóborló is, a megtalálás is, és amit fontosnak tartok, egy női alak is van hozzá – fejtette ki a faragóművész.
A művészeknek a főszervező Tóth Ildikó, aki néhai Tóth Ferenc örökségének lelkes továbbvivője, az ihlethez szükséges tanulmányi kirándulásokat is biztosította. Az alkotók úgymond testközelbe kerülhettek a nemes állatokkal, amikor megtekintették az almási Táltos Paripa Lovardát, felkeresték a maksai Benke-kúria melletti lovas létesítményt és a zabolai Sacramento Lovasklubot.
A táborzáró kiállításnak szokás szerint az Incze László Céhtörténeti Múzeum ad otthont. A tárlatot július 15-én, vasárnap 12 órakor nyitják meg, a munkákat dr. Deák Ferenc magyartanár méltatja.

A tábor idei résztvevői: Ábrahám Jakab (Brassó), Ábrahám Imola (Brassó), Csutak Levente (Brassó), Deák Barna (Kovászna), Deák M. Ria (Kovászna), Ferencz Ernő (Páty, HU), Dimény András (Brassó), Kristó Róbert (Csíkszereda), Miholcsa József (Marossárpatak), Nagy Lajos (Kézdivásárhely), Orth István (Szeben), Palásti Erzsébet (Budapest, HU), Sajgó Ilona (Marosvásárhely), Sárosi Csaba (Kézdivásárhely), Simó Enikő (Sepsiszentgyörgy), Tomos Tünde (Négyfalu), Vetró András (Kézdivásárhely), Vetró B. S. András (Brassó), Vetró B. Zsuzsa (Kézdivásárhely), Vincze László (Sáránd, HU), Zavaczki Walter Levente (Székelyudvarhely), Xantus Géza (Csíkszereda). Tanulók: Gábor Balázs (Kézdivásárhely), Máthé Balázs (Kézdivásárhely) és Németh Orsolya (Zabola).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük