Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úz völgye az úti cél

Úz völgye az úti cél Kultúra

Erdővidék bejárását és alapos megismerését célzó, hét éve indított túrasorozat első három esztendejében még valóban csak Erdővidék tájait barangolták be a kirándulók, de mivel már keresztül-kasul bejárták a Baróti-medence minden zegzugát, az évenkénti 12 túrából egyre több az olyan, amely Erdővidéken kívüli területek „felfedezését” célozza meg.

A július 22-i túra alkalmával is ismét Erdővidéken kívüli területre, Zetelaka környékére és Székelyföld legmagasabb hegyére, az 1801 méter magas Madarasi-Hargitára látogattak. Az első megálló a Nagy-Küküllő felső szakaszán elhelyezkedő Zetelaka volt, ahol Dimén Csilla, a helybeli Dr. P. Boros Fortunát Középiskola tanárnője kalauzolta a 20 tagú csapatot a helyi katolikus templomba, illetve a közelmúltban egyre nagyobb figyelmet kapó, hagyományosan festett és faragott székelykapuk világába. Ismertetője által betekintést nyerhettünk a nagyközség történetébe, a település munkás életébe. A több mint ezer férőhelyes templom meglátogatása során Papp Antal plébános a katolikus egyházközség mindennapjairól mesélt.

A következő megállót a község önkormányzata által hagyományápoló és múltidéző szándékkal két éve építetett ívói vízi fűrész képezte. Onnan a Madarasi-Hargita menedékháza következett, majd kimásztak a „székelyek szent hegyének” is nevezett Madarasi-Hargita csúcsára. A magashegyi túra a székely tengerpartnak is becézett zeteváraljai víztározóban való fürdőzéssel folytatódott.
A honismereti túrák sora a továbbiakban is folytatódik. A 89., augusztus 26-ra tervezett kirándulásunk keretében az Úz völgyébe látogatnak.

Demeter Zoltán

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük