Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tűzzománc-remekek a Vigadóban

Tűzzománc-remekek a Vigadóban Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében nyitották meg Anastasia Vdovkina és Egri András tűzzománc-kiállítását.

A Kolozsváron élő művészházaspár nem első alkalommal látogatott a céhes városba, hangsúlyozta méltatása elején dr. Deák Ferenc Loránd művészettörténész. 2018-ban már volt közös tárlatuk a Vigadóban, emellett a székelyföldi alkotótáborok rendszeres résztvevői. „Szakrális, szent művészet előtt állva megszólalni nagy felelősség, és mértéktartásra int. Mindkét kiállító a tűzzománc elhivatott művésze, több díj birtokosa”, hangsúlyozta felvezetőjében Deák.

Hirdetés
Hirdetés

A moszkvai képzőművész-családban született Anastasia munkáiról így vélekedett:

– Művészete az egyházi művészet mellett mélyebbre nyúl, a népi kultúra mögötti archaikus tudást, az őstoposzokat nagyon szabadon idézi, szervezi újra, és egy időutazásra visz el minket az archaikus kultú-rákba, ahol minden művészet és a hétköznapok szertartásai is szakrális jellegűek voltak. Az erdélyi, azon belül a székely népművészetet is folyamatosan beépíti a kutatásokból összegyűjtött, teljességre törekvő sajátos magánmitológiába.

Az ugyancsak képzőművész dinasztiából származó Egri András művészete a nyugatibb ember vizuális kultúrájából építkezik. „Az általa megragadott impressziók mutatják, hogy egy növény vagy akár egy pillangó pillanatnyi állapota, ha tűzzománcban megkövesedik, örökérvényű lesz, és lelkünk szépség utáni vágyát tükrözi.” Összetett technikája részeként szitanyomatot visz képeire, majd eltérő módon égeti, mint a más tűzzománcokat, melynek eredményeként rendkívül kimunkált pillanatképekkel ajándékozza meg a szemlélőt. „Kívánom, hogy húsvét előtt mindenki meditálva nézze a képeket, és felemelkedő érzéssel térjen vissza ismerőseivel együtt”, zárta mondandóját Deák Ferenc.

A húsvét utánig látogatható tárlat megnyitóját Gáspár István, a Molnár Józsiás-iskola Gergely Gábor zongoratanár által felkészített ötödikes diák által előadott J. S. Bach d-moll invenció és egy Stephen Heller-etűd zárta keretbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük