Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokarcú művész volt

Sokarcú művész volt Kultúra

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadóban Hegedűs Ferenc helyi vállalkozó, kultúramecénás és a házigazda kulturális intézmény szervezésében nyitották meg Balási Csaba fotóművész In Memoriam Kosztándi Jenő című kiállítását.

A LauDo zenekar néhány tagjának produkciója által keretbe foglalt eseményen szép számban megjelent közönséget Józsa Irén nyugalmazott magyartanár köszöntötte. „Azért gyűltünk össze, hogy köszöntsük Balási Csaba fotóművészt és Kosztándi Jenőt. A képeket nézve az az érzésem támadt, hogy utóbbi mindjárt megszólal, mond nekünk egy viccet, valami kedveset. Biztos vagyok benne, hogy odafentről nagyon örül, hogy ilyen sokan itt vagyunk!”, vélte.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlat anyagát méltató dr. Deák Ferenc Loránd művészettörténész, a néhai művész barátja visszaemlékezésében hangsúlyozta, amint az a kiállítás képein is látható, Kosztándi Jenő rendkívül sok-arcú ember volt, aki rengeteget mókázott, ám elvárta, ha bárki bármit csinál, azt komolyan tegye. A 2017-ben elhunyt művész mindennapjainak elengedhetetlen részét képezték a rituálék, az emberi kapcsolatok ápolása, ahogy a játék és pajkosság is. „Ahogy végignézzük arcának sok rezdülését, változását, amit Balási Csaba nagyon szépen megörökített, azt láthatjuk, hogy ott van az elragadtatott gyerekes naivitás, kíváncsiság, kikacsintás. Az a típus volt, aki jókedvre derítette a járókelőket, mindenkihez volt egy jó szava. Benne volt az életigenlés, ahogy az empátia is. Mindenkin segített, kicsit azt éreztem, mindenki életében részt akar venni, olyan volt, mint egy keresztapu a városban, ugyanakkor művész a szó legnemesebb értelmében.”

A Csíkszeredában élő Balási Csaba tanulmányait szülővárosában végezte, majd Jászvásárban mérnökként diplomázott, ahol a helyi újság fotóriportere volt. A Romániai Fotóművészek Szövetségének alelnöke, több nemzetközi fotószövetség tagja, a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének Kiváló Művésze, akinek több mint 1000 fotója szerepelt a világ öt kontinensének kiállításain. A kiállítás anyaga a bálványosi alkotótáborokban 3–4 év során készült 1200 portréból lett kiválogatva. „Úgy érzem, sikerült kicsit a múltból visszahoznom Jenő bácsit”, vélte a művész, akinek Kosztándi Jenővel való ismeretsége 1976-ban, a szárhegyi alkotótáborban kezdődött, amint azt az általa visszaemlékezés-indítónak szánt történet elején megjegyezte.

– Az alkotótáborban reggelente egy művésztársaság elindult a szárhegyi kolostortól szaladni. Legelől a magasnak nem mondható Jenő bácsi, mögötte a megtermettebb Nagy Béla röntgenorvos-művészszponzor Nagybányáról, végül Vetró András szobrászművész néhai édesapja, Vetró Artur, a maga 2 méter 10 centijével. Pár nap múlva megjelent egy helyi 80 éves néni, és a táborigazgatót kereste, majd így szólt: »Ide figyeljen, Zöld elvtárs (Zöld Lajos, az alkotótábor vezetője 1974–1994 között – szerk.)! Nagy baj van. Itt két nagy ember egy kicsi fehérnépet kerget minden reggel hat órakor el a temetőig és vissza!«

A folytatásban többen megosztották a néhai művészhez fűződő kedves történeteiket, hiszen, amint Hegedűs Ferenc hangsúlyozta, egy olyan emberről szól a kiállítás, „akit nem kipipáltunk, hanem öt év után meg tudunk emlékezni róla”. A tárlat április második feléig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások