Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szőr Manó krónikái

Szőr Manó krónikái Kultúra

A Lakiteleki Filmszemlén a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját kapta a Székelyföldi Legendárium csapata. A filmesek Szent Lászlóról szóló alkotásukkal neveztek be.

A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett XVIII. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsor kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra a Kárpát-medencéből 132 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott.
A Szőr Manó krónikái – A kerlési csata című alkotást Barabás Árpád és Fazakas Szabolcs rendezték. Az egyszereplős animációs kisfilm a leghíresebb Szent László-legendát mutatja be: a Beszterce és Szászrégen között zajlott kerlési csatáét.

Ez a történet szerepel a legtöbb Kárpát-medencei műemlék templom falképén – magyarázta Fazakas Szabolcs. Szőr Manó egy 3D-s figura, aki a 3D animációból besétál a Gyöngyössy János történeti grafikus által 2D-ben megrajzolt székelyderzsi műemlék templomba. Gyöngyössy János magáról mintázott egy mesefigurát, amely a könyvben Zetét, a székely legényt végigkalauzolja a Szent Lászlóhoz kötődő legendák helyszínein. A rajzfilm teljes mértékben a Székelyföldi Legendárium animációs stúdióban készült.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük