Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Színház a moziban

Ma 19 órától a szentgyörgyi Arta Mozi Chaplin-termében Alexandru Gorghe Anyám kutyája című felolvasószínházi előadását lehet megtekinteni Luiza Mihăilescu rendezésében.

Az előadás a Goethe Intézet New Stages South-East színházi szakembereknek szóló nagy regionális projektjének része, amelyben bosznia-hercegovinai, bolgár, görög (Athén /Thesszaloniki), horvát, román/moldovai, szerb és ciprusi művészek vesznek részt. A projekt utolsó fordulójának legjobb performatív olvasmányait/előadásait a New Stages South-East utolsó szakaszában, 2023-ban Berlinben mutatják be. A projekt partnereként az Andrei Mureșanu Színház bemutatja az Anyám kutyája című előadást.  

Az Anyám kutyája egy szöveg arról, hogy a szeretet hogyan válhat mértéktelenné, hogyan korlátozhat, sőt pusztíthat. A darab komikusan mutatja be, mi történhet, ha egy tragikus esemény belülről rombolja le a család szerkezetét, és anya és gyermeke között olyan mértékben felborul az egyensúly,  hogy katasztrófához  vezet. A szöveg ugyanakkor vitát indít a hagyományos családban betöltött szerepeinkről.

A szöveg szerzője, Alexandru Gorghe író, aki bár fiatal, de már több olyan darabot írt, amelyet a román színházi színpadon is bemutattak, mint a Rózsaszín zoknis fiú, Elhagyod az anyádat és a Szégyellem magam. 2022-ben jelent meg debütáló regénye, A kegyetlenség fia címmel, a Creator Kiadónál.

Luiza Mihăilescu fiatal színházi rendező. Alapfokú tanulmányait a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte Răsvana Cernat és Radu Apostol osztályában, valamint mesterképzést a Royal Holloway University of London-on, Katie Mitchell vezetésével. Számos nemzetközi workshopon vett részt, mint például a Nowy Theatre – 2021 (SheShePop, Prodromos Tsinikoris és más nemzetközi művészek által koordinált workshopok) és a Divaldo Archa – 2022. A romániai hivatásos színpadon Mihaela Michailov Gen, Roz című előadásának rendezésével debütált a Replika Oktatási Színházi Központban. Érdeklődik a színházban az elnyomásmentes munkamódszerek fejlesztése és megszilárdítása, valamint a kortárs dramaturgia népszerűsítése iránt.

A előadásban Ioana Costea, Camelia Paraschiv, Fatma Mohamed és Elena Popa színésznők játszanak. A belépés ingyenes.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük