Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szeletnyi hagyomány

A kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében nyitották meg a Székelyföldi népi mesterségek című kiállítást a hét elején.

Hirdetés
Hirdetés

A Hagyományos Székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által című, Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részét képező tárlatot dr. Kinda István néprajzkutató nyitotta meg. A szakember beszélgetőtársa, Nánia Hanna kérdésére válaszolva kifejtette, a Kovászna Megyei Művelődési Központ néhány éve elhatározta, feltérképezi a háromszéki népi mesterségek tárházát. A pályázat sikeres elbírálását követően intenzív munkához láttak, melynek eredményéből láthatunk most itt egy szeletet, a tizenkét mesterséget bemutató pannósorozatot. A 16 hónapig tartó kutatómunka során mintegy 50 foglalkozást azonosítottak, illetve dokumentáltak, amelyeket egy-egy jeles művelőjükkel együtt a mestersegek.ro honlapon mutatnak be egyebek mellett rövidfilmek révén.

– Ez Románia más régióinak élő kézműves hagyományaival összevetve nagy szám, Nyugat-Európa egyes térségeivel összevetve pedig nagyon nagy szám. Ugyanakkor keveset jelent, ha arra gondolok, hogy 100 éve térségünkben több mint száz foglalkozást jegyeztek – hangsúlyozta.

Ami a szóban forgó mesterségek jövőjét illeti, megjegyezte, sajnos, sokszor nem éri meg a mesterembereknek a gyári iparral versenyezni.

– Jó esetben a mester tud inast szerződni maga mellé. Régebb az inas fizetett a mesternek, hogy mellette kitanulhassa a szakmát, míg napjainkban a szabó-, illetve szűcsmesterek maguk fizetnének a leendő inasnak, hogy dolgozzon, és el sem kéne lesnie a szakmát, hiszen a titkot is elárulnák. Ám a fiatalok részéről nincs meg a kellő érdeklődés – tolmácsolta a kutató a mesterek panaszát.

A kiveszőfélben levő mesterségek jelentőségét bemutató tárlat március 12-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük