Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Shakespeare-drámák újragondolva

Shakespeare-drámák újragondolva Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kiemelt figyelemmel követi a fiatal színházi alkotók tevékenységét, közülük többnek is lehetőséget kínált a megmutatkozásra, és ebbe a több éve tartó folyamatba illeszkedik bele az a szeptember 16–20. között tartandó rendezői miniévad, mely során a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pályakezdő rendezői mutatkoznak be a háromszéki közönségnek.

Ma és holnap 19 órától a Tamási Áron Színház társulata által színpadra állított Életigen című előadást tekinthetik meg az érdeklődők, melyet a fiatal magyarországi drámaíró, Kiliti Krisztián rendezett, aki maga is rendezői szakot végzett Bocsárdi László osztályában. O. Horváth Sára kortárs darabja színpadra íródott, de valójában nem drámai helyzetekből épül fel. Központi témája a hiány érzete, a halál és az ehhez kapcsolódó félelmeink, de az alkotók igyekeztek megtalálni a derűt a bemutatott sorsokban. A rendező szerint inkább forgatókönyv-re emlékeztet a szöveg, mely több síkú és rengeteg témát érint, ezenkívül a zene is fontos eleme a produkciónak. Az előadás különböző terekben és élethelyzetekben ábrázolja a szereplőket, de történeteik és gondolataik rezonálnak egymásra közvetetten és közvetlenül is.

Hirdetés
Hirdetés

Szeptember 18-án 18 és 21 órától a Lear című előadást láthatják a nézők, mely William Shakespeare Lear király című tragédiája nyomán készült Juraszek Zsuzsanna rendezésében. „Learrel az a baj, hogy túlélte saját magát” – áll az előadás ajánlójában. A négy szereplőre adaptált előadás ott kezdődik, ahol Shakespeare tragédiája véget ér: a király halálának pillanatában. A feldolgozás középpontjában az apa–lány viszonyok sokszor kegyetlen dinamikája, illetve a halál elfogadásának problematikája áll.

Szeptember 19-én 18 és 21 órától William Shakespeare Macbeth című tragédiáját lehet megtekinteni Demeter Mark-Cristopher rendezésében. A rendező szerint a Macbeth fő problematikája a vágyak – becsvágy, hatalomvágy, szexuális vágyak stb. – ördögi köre. A vágyak fontos szerepet játszanak az életünkben, meghatározzák cselekvéseinket, viselkedésünket, de vajon meddig mehet el az ember vágyai teljesítésében? Egyáltalán megéri-e vakon követni vágyainkat? – teszi fel a kérdést a rendező, majd megállapítja: vágyak nélkül nem élhetünk, de nem vezérelheti kizárólag ez az életünket. Macbeth története egy bukástörténet, amelyben Skócia legjobb hadvezére egy jóslat beteljesítése végett a király, majd barátja és gyerekek, asszonyok életére tör, míg végül sorsa beteljesül. Az alkotók bevallása szerint az előadás szövegkönyve az eredeti mű alig harminc százalékát tartalmazza, a problematika mégis maradéktalanul jelen van. A rendező szerint Macbeth története a mai ember számára értékteremtő hatással bír, mert világunk nagy problémája, hogy az emberek értékrendje felborult.

Szeptember 20-án 17 és 21 órától William Shakespeare Ahogy tetszik című darabja kerül bemutatásra Szilvay Máté rendezésében. Az előadások szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-, harmad-, negyed- és ötödéves színész és koreográfia szakos hallgatói. Mestereik: Berekméri Katalin, B. Fülöp Erzsébet, Gáspárik Attila, Gecse Ramóna, Harsányi Zsolt, Sorbán Csaba és Tompa Klára. A koreográfia-hallgatók mestere András Lóránt. Az előadásokra jegyek kaphatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük