Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod Kultúra

Majdnem mindenkinek volt hasonló esete, vagy tud ilyenről – derült ki a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című filmnek a pulzArtba illesztett szentgyörgyi bemutatója utáni beszélgetésen. Egy olyan tini-thrillerről beszélünk, amelyben az online zaklatás formái jelennek meg, de a kibertér más veszélyei is. Amelyben a mai felnőtteknek is részük lehetett már, de kamasz gyermekeik sokkal inkább kitettek a virtuális világ nagyon is valóságos veszélyeinek.

Hirdetés
Hirdetés

A film forgatókönyvírójával és rendezőjével, Schwechtje Mihállyal Nagy Csilla filmforgalmazó és Prezsmer Boglárka drámapedagógus, dramaturg beszélgetett, de a nézők is megszólaltak a filmvetítés utáni, jól az éjszakába nyúló közönségtalálkozón. Egy bárminemű pénzbeli támogatás híján elkészült filmről van szó, amely olyan szempontból az alkotás javára vált, hogy nem kellett elvárásoknak megfelelnie senki irányába.

A történet szerint Eszter, a tinilány beleszeret fiatal angoltanárába, miközben egy – a fiúfalkában kialakult ranglétrán elég alacsonyan álló – srác reménytelenül szerelmes őbelé. Ebből a háromszögből számtalan konfliktus fakad, majd egy eldurvuló online zaklatásnak leszünk tanúi, és nincs happy end. Ez a bevallott rendezői szándék miatt alakul így, Schwechtje azt akarta, hogy a nézők azzal a kellemetlen érzéssel, azzal a tudattal álljanak fel a kényelmes moziszékből, hogy nekik is dolguk van ez ügyben, nem oldja meg helyettük más.

Ahhoz képest, hogy a cyber-bullying (online zaklatás) aránylag új jelenség, hatalmas szakirodalma van, a rendező alaposan elmélyedt ebben, de nagyon sok tinédzsertől is interjút vett, és ezekben nagyon gyakran visszatérő motívum volt egy hasonló, vagy legalábbis kudarcközeli élmény. Különösen a biztos érzelmi és intellektuális háttér nélküli nevelőintézetben felnőtt fiatalok esetében megdöbbentő, milyen sokan érintettek hasonló esetekben. A társadalom pedig nagyon sokszor áldozathibáztatáson kapható rajta, és ez nem válik javára.

A film az életből vett valóságmozaikok újrarendezett története, amely végső soron a kamaszkornak tart tükröt, az énépítés igencsak vesződséges, nehéz folyamatának. De ebben a világban a felnőttek is kicsit „sárosak”, a jellemek nem fehérek-feketék, a zaklatónak zaklatottá válását is nyomon követhetjük, és részben indokoltnak is látjuk. A film legnagyobb haszna, hogy általában elindít egy beszélgetést. Ne maradjanak ki ebből, a produkciót addig vetíti a szentgyörgyi mozi, amíg érdeklődés van rá, illetve osztályok csoportos bejelentkezését is szívesen fogadják.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük