Hirdetés
Hirdetés

Polyánban léptek fel

Polyánban léptek fel Kultúra

December 13-án Kézdiszentkereszten kezdte meg a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi hangversenykörútját, a székelyruhás gyermekegyüttes a római katolikus templomban csodálatos, gyertyafényes koncertet adott.

A 140 tagú (100 énekes és 40 zenész) kórust Haáz Sándor Magyar Örökség-díjas karnagy vezette, és a pünkösdi búcsús énekek közül Szűzanya-éneket, továbbá huszárdalt, a Hargita megyei Szentegyházasfaluban gyűjtött énekeket, magyar népdalokat, a Klapka-indulót, Johann Strauss Polkáját, magyar, román, angol, francia és német karácsonyi dalokat adtak elő. A nemsokára negyvenéves együttes, melynek soraiban Gáspár Zalán és Gáspár Henrietta kézdiszentkereszti tanulók is szerepelnek, 1982-ben alakult a szentegyházasfalvi általános iskola tehetséges diákjaiból, és egy évvel később vette fel a mostani nevét. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta pedig minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. A sokak által csak Fili-nek nevezett együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más nemzetek dalaiból áll.

Hirdetés
Hirdetés

A gyermekfilharmónia elsődleges feladata a hagyomány­őrzés, de nem titkolt céljuk az is, hogy a zene erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni, megóvva ezzel a magyar kultúrát. Az idei koncertsorozat első állomása Kézdiszentkereszt volt, itteni fellépésük után az együttes Magyarországon és Vajdaságban turnézik karácsonyig.

Az eseményért köszönet a Gáspár családnak, a Trefán Leonárd Általános Iskola munkaközösségének, Vatány Gábor plébánosnak, Páll Endre polgármesternek, a Kézdiszentkereszti Férfikórus tagjainak és családjaiknak.

Gábor Judit, Peti Botond

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük