Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öt erdélyi magyar színház előadásai láthatók az Országos Színházi Fesztiválon

Öt erdélyi magyar színház előadásai láthatók az Országos Színházi Fesztiválon Kultúra

Öt erdélyi magyar színház hat előadását válogatták be a 31. Országos Színházi Fesztivál programjába, amelyet a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt nem Bukarest színházaiban, hanem főleg az online térben tartanak meg.

Hirdetés
Hirdetés

A november 6. és 14. között zajló fesztivál 38 előadást tartalmazó programját Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki és Claudiu Groza kritikusok állították össze a 2020-2021-es évad produkcióiból. Elmondásuk szerint meglepően bőséges volt az évad annak ellenére, hogy rányomta bélyegét a járvány. A tervek szerint a meghívott színházak székhelyükön, akár közönség jelenlétében is bemutathatják a seregszemle égisze alatt az előadásaikat, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi, de alapvetően az online térben fog zajlani a fesztivál.

Az erdélyi magyar színházak előadásai közül a kritikusok beválogatták a Kolozsvári Állami Magyar Színház ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia című produkcióját, amelynek díszletét Csíki Csaba, jelmezeit Kiss Zsuzsánna tervezte.

A műsoron szerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiája című előadása is, Madách Imre klasszikusát Silviu Purcarete állította színpadra.

Az erdélyi teátrumok közül egyedül a sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínháznak válogatták be két előadását, így a seregszemlén megtekinthető az Andrea Gavriliu koreográfiájában készült Pam param című produkció, valamint a Fehér Ferenc által rendezett Pappa mia!.

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadása is bekerült a seregszemle programjába. Csokonai Vitéz Mihály színdarabját Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője állította színpadra. A koprodukció két díjat szerzett a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján.

A seregszemlén bemutatják a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rövidek című előadását is, amelyet Zakariás Zalán rendezett. A produkció júliusban elnyerte a Román Színházi Szövetség (UNITER) legjobb televíziós színházi előadásnak járó díját.

A fesztivál magyar vonatkozású előadásai között található még a Tompa Gábor által rendezett, Rinocéroszok című román nyelvű előadás. Eugen Ionesco drámáját a Mihai Eminescu Temesvári Nemzeti Színház vitte színre Helmut Stürmer díszleteivel és Carmencita Brojboiu jelmezeivel.

A sepsiszentgyörgyi születésű, Bukarestben élő Kovács Zsuzsánna rendező állította színpadra a Beszéljünk az életről című monodrámát, amelyet Ana Sorina Corneanu írt és Florentina Tilea színművész mutatott be szintén román nyelven a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban. A seregszemle közönsége ezt a produkciót is láthatja, a darab az UNITER 2019-es díjátadó gáláján elnyerte a legjobb román drámának járó díjat.

A seregszemlén bemutatják még Székely Csaba Bányavidék című trilógiájának első és harmadik részét, a Bányavirág és Bányavíz című előadásokat, amelyeket Horia Suru állított színpadra a bukaresti Román Drámaírók Színházában.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük