Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi szem-fülnek ingere

Mi szem-fülnek ingere Kultúra

Az igazi nyár kezdetével a szerkesztőség magától értetődőnek tartotta, hogy legalább szeptemberig felleltározza a háromszéki szórakozási lehetőségeket, beleértve falunapokat, vadászbálokat, huszáravatókat, táncos, zenés vagy egyéb találkozókat, hogy segítségünkkel olvasóink tudják megtervezni a nyarukat, legalább itthon. Amit össze tudtunk szedni, abból alább találnak egy csokorra valót.

Erdővidék

Baróton július 14–16. között tartják a városnapokat, de mint az már megszokott, Erdővidék más települései sem hagyják alább, majd mindenhol rendeznek faluünnepet. Több helyen azonban még nincs leszögezve a dínomdánom pontos dátuma.

Nagybaconban augusztus második hétvégéjén kerül erre sor, ami pedig a Bacon községhez tartozó többi falut illeti, Szárazajtán rendszerint szeptember első felében, Magyarhermányban pedig augusztus hónap folyamán szoktak falunapot tartani.

Bölönben idén is elmarad az ünnepség, Nagyajta községben viszont megtartják. Ott az a szokás, hogy egyik évben Nagyajtán, másik évben Középajtán ünnepelnek, idén Középajtán a sor, augusztus 26–27-én tartják.

A Bardoc községi napokat már megtartották, de rendszerint a falvak külön is szoktak mulatságot összehozni. Székelyszáldoboson és Olaszteleken szeptember hónapban van erre esély, Bardocon augusztus első felében. Vargyason hosszabb ideje nem volt falunap, idén a szándék megvan rá, ám időpontot nem sikerült megtudnunk. A Baróthoz tartozó falvak közül Bodosban és Felsőrákoson szeptemberben, Bibarcfalván augusztusban szoktak falunapot rendezni.

Sepsiszék

Sepsibodok községben ebben a hónapban lesznek a fontosabb események. Július 7–9. között kerül sor az új oltszemi pályán az országos kettősfogathajtó-versenyre. A megmérettetésre már több mint 60 ló nevezett be az ország minden részéről. A nem kicsi felfordulással járó eseménnyel egy időben, július 8–9-én szervezik a bodoki napokat. Az az elképzelés, hogy miután a versenyek lejárnak, a közönség és a vendégek szórakoztatására kulturális programokat szerveznek. Egy héttel később, július 15-16-án szervezik meg a sepsibodoki sportpályán az országos kutyakiállítást, augusztus 20-án őrtüzet gyújtanak a Bodoki-tetőn.

Sepsikőröspatakon július 9-én ravatalozóházat avatnak, ám a falunapot július 22-én tartják. Ennek rendszeresen eleme a lovasbemutató. Egy nappal korábban, július 21-én Gárdonyi Géza-szobrot avatnak a községközpontban. A műalkotást a község magyarországi testvértelepülése, Gárdony adományozza. Augusztus 20-án, szokás szerint őrtüzet gyújtanak a Kápolna-tetőn.

Sepsibükszádon július 17–22. között zajlik a KreaTúra-tábor hatodik kiadása. A középiskolásoknak szóló összművészeti gyermektábor az elmúlt öt évben 175 diákot mozgatott meg, fogadott be, terelte „új vizekre” életszemléletét. A falunapokat augusztus 12-13-án tartják, augusztus 20-án a Tóbércén gyújtanak őrtüzet.

Mikóújfaluban augusztus 19-én ünneplik a település napját, ezt követi, az eseménnyel egybekötve a 20-án esedékes fúvóstalálkozó, tájékoztatott Demeter Ferenc polgármester. Rétyen augusztus 26–27-én ünnepel a község, itt is főképp a fúvószene kap hangsúlyt.

Illyefalva az elmúlt esztendőkben hangsúlyosan helyi értékeit, tehetségeit iparkodott a településnapok alkalmával népszerűsíteni, ez remélhetőleg idén sem lesz másként a július 22–23-án sorra kerülő Illés-napok alkalmával.

Uzonban úgy döntöttek, a sok falunap helyett egy rangosabb, nívósabb rendezvényt szerveznek a költségvetési pénzek jobb kihasználása végett, azt május végén már megejtették, így a nyár eseménytelennek ígérkezik. Augusztus végén vagy szeptember elején magyarországi testvértelepülés küldöttségétől különleges ajándékot kap Sepsimagyarós, egy ládában őrzendő országzászlót.

Málnás község mindhárom falujában külön tartják a falunapot, Málnásfürdőn augusztus 5-én, Málnáson szeptember 2-án, Zalánpatakon pedig szeptember 8-án vagy 9-én, a templombúcsúval egybekötve.

 Kézdiszék

Kézdivásárhelyen július 14–16. között rendezik a Free Frog Riders 16. motorostalálkozóját. Pénteken a The Crazy Plumbers és a Compact, szombaton a Kontrax, a Knockout és a Zöldkereszt Rock Band koncertjein csápolhatnak a benzingőz és a rockzene szerelmesei. A X. Csillagösvény Motoros Találkozó és Székely Hagyományőrző Tábort július 28-30. között rendezi meg a szokásos helyszínen, a Katrosában a Flagellum Dei Motorosklub. 

A városnapokkal felérő Őszi Sokadalmat a hagyományokhoz híven augusztus utolsó hétvégéjén, 24–27-e között tartják, a tervek szerint a nagyszínpadon többek között a Karthago, a Magna Cum Laude és az Intim Torna Illegál szórakoztatja a közönséget.

Csernátonban július 15–16-án szervezik a falunapokat, július 22–23-án az Ika váránál a már hagyományosnak számító néptánctalálkozóra várják az érdeklődőket, szeptemberben pedig ismét felcsendülnek a jól ismert dallamok a tavaly első alkalommal megrendezett huszár- és katonanóták kórustalálkozóján.

Esztelneken július 29-én tartják a feketeribizli ünnepét az Angustia Egyesület és a helyi önkormányzat közös szervezésében. Délelőtt, 9–12 óra között hagyományos és helyi termékek vására csalogatja a közönséget, ezt szeminárium követi helyi termékek témakörben. Szekértoló verseny, népzene- és néptáncgála is színesíti a programot, este pedig bállal zárul a tartalmas nap.

Ozsdolán július 22-23-án tartják a nagyközség ünnepét, szombat délutántól vasárnap estig zajlanak majd a már megszokott szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó programok. Újdonsággal is készült a szervező önkormányzat: két zenekar élő fellépésével lepik meg a falunapra látogatókat, jelenleg zajlanak az egyeztetések.

Dálnokban július 22-én lesz a népünnepély. A szabadtéri koncertek és néptánc-előadások mellett hármas könyvbemutatóra várják az érdeklődőket. Bereckben augusztusban, Torján szeptemberben, Kézdiszentléleken augusztus 20-án tartják a falunapokat, Szentkatolnán nem lesz közösségi vigadalom.

Orbaiszék

Kovászna város hagyományosan szeptember elején ünnepel. Azt megelőzően Orbaiszéken Zabola lesz az a település, ahová a néptánc és a népzene beköltözik, ugyanis a Lajtha László Alapítvány által szervezendő és nemzetközi népszerűségnek örvendő cigányfolklór-tábor 19. kiadása ezúttal nem Kommandón, hanem a Csipkésben kerül megrendezésre július 23–30. között. A rendezvényen őrkői, valamint szászcsávási cigánytáncokat és népdalokat tanulhatnak az arra július 10-ig jelentkezők, bővebb információ a kommando.hte.ro honlapon. Augusztus 1–6. között a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány szervez népzene és néptánctábort, részletek az info@zabolaitanctabor.ro e-mail-címen. Ezt követik augusztus 12-13- a falunapok a zabolai általános iskola mögötti téren.

Kommandón az önkormányzat a hagyományok szerint augusztus első hétvégéjén, 5–6-án tartja a faluünnepet a szokásos helyszínen, a Horn Dávid Általános Iskola előtt téren. Kanyó Antal nagyborosnyói alpolgármester azt mondta, „még nincs még rögzített dátum, de 90%-os a valószínűsége, hogy lesz faluünnep Nagyborosnyó központjában”, Zágonban viszont elmarad.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük