Hirdetés
Hirdetés

Magyar a világ legnagyobb könyve

Magyar a világ legnagyobb könyve Kultúra

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szinpetriben kevesebb mint 300-an laknak, de egyre többen látogatnak ide. A faluban található a világ legnagyobb kézzel fűzött könyve.

Hirdetés
Hirdetés

Varga Béla készítette, aki gyerekkora óta imádja a könyveket, és szenvedélye a nyomtatás tanulmányozása. A könyv lapjai egyetlen, nem ragasztott papír ívből készültek.

„Egytől egy centivel nem lehet nagyobbat készíteni a világ legnagyobb gépén, azért ilyen fura a mérete. 3,77 méter a szélessége egy lapnak, a magassága 4,18 méter. Inkább az ujjamat hagynám levágni, minthogy 5 centit levágtam volna belőle.”

Az 1420 kilós könyv 346 oldalas. A térség barlangjairól, növényeiről, állatairól és épített örökségéről szól.

„Nemcsak azért érdekes, mert ilyen nagy, hanem azért is mert egyedülálló módon kódexkötéssel készítettük el ezt az óriási testet. Fatáblás, bőrkötéssel készült, 13 egész marha bőrével borítottuk be a fatáblákat.

Zsanérekkel oldották meg, hogy a könyv nyitható legyen (ahogy Mátyás idejében a korvináknál és kódexeknél). Csak hat ember tudja lapozni, egy speciális emelő segítségével.

„A könyvet kicsiben is el kellett készíteni, ez a Guinness egyik feltétele volt. 11 kiló 40 deka a súlya. Teljesen ugyanaz, mint a nagy, megegyezik minden oldala.”

Varga Béla a bhutáni miniszterelnöktől kapott ajándékot a könyv tisztításához.

„Bhutánban a templomokban a szép buddhista könyveket jakfarokkal tisztítják, a port elektrosztatikusan magához rántja. A nagy könyvet ezzel tisztítom”.

A világ legnagyobb könyvét tavaly 12 ezren nézték meg.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük