Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Losonczy István kromatikái

Losonczy István kromatikái Kultúra

A Színoltó//Losonczy István kromatikái című festészeti kiállítás hétfő délutáni megnyitója óta a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházba látogatók belekóstolhatnak a művész színvilágába.

Hirdetés
Hirdetés

Ez a lehetőség a Cuccmucc Ifjúsági Művészeti Központ szervezésének, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara Sepsiszentgyörgyi Képzőművészet Tanszéke és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem gyümölcsöző közreműködésének köszönhető. A tárlatot diákjai jelenlétében megnyitó Ütő Gusztáv egyetemi tanár szerint a PTE-n oktató Losonczy ez alkalomból közszemlére helyezett képein tetten érhető Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) és Johannes Itten (1888–1964) színelméleti téziseinek továbbfejlesztése. De az elődöket tiszteletben tartó, követéstől és mímeléstől mentes párhuzam is például Gustave Courbet (1819–1877) realista festő A kőtörők című, szociális kérdéseket feszegető festményével.

Az alkotások figyelmes, valódi mélységeiben való szemlélése a színkeverés belső lüktetésből fakadó módjaiból, a színek egymásra hatása megvalósításának a lehetőségeiből is ízelítőt nyújt. Összességében az érzékenységről szóló, nagyon finom árnyalatokat felvonultató költőinek nevezhető kiállítással szembesülünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük