Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulturális nevelés játékosan

Kulturális nevelés játékosan Kultúra

Lezárult a Turulmadár Egyesület Oktatás – Ismeret – Kultúra című kulturális nevelést célzó projektje. A Berde Mózsa Kör keretében megvalósuló projekt célja a művészetek, a kultúra iránti érdeklődés, valamint az esztétikai szépérzék és a kreativitás fejlesztése.

Hirdetés
Hirdetés

„A szervezet a projekt hatásaként egy célirányos, személyes élményeken és tapasztalaton alapuló kulturális és személyi fejlődést kíván elérni a résztvevő gyerekek körében. Szeretnénk ezen kulturális témákon keresztül hozzájárulni a helyi identitás erősödéséhez, a helyi kulturális értékek iránti érdeklődés fenntartásához és növeléséhez” – emelte ki Furus Levente, az egyesület elnöke.

A múzeumpedagógia foglalkozások során a múzeumban felhalmozott anyagi és szellemi javak élményszerű tolmácsolása történt, modern művészeti eljárásokat, alkotásokat ismertek meg a résztvevő gyerekek. Betekintést kaptak a technikai hátterekbe, megismerték a kortárs művészetek fogalmát, annak elemeit, valamint ki is próbálhatták ezeket. A drámapedagógiai és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások az Osonó Színházműhellyel együttműködő szakemberrel, Prezsmer Boglárkával, valamint a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársaival közös partnerségben valósultak meg.

A vizuális nevelésen a gyerekek elmerültek a filmezés és a fotózás rövid történetében, a különböző fotózási és filmezési technikák folyamatában, ugyanakkor találkoztak azokkal az eszközökkel, amelyeket ebben a szakmában használnak. A foglalkozáson legnagyobb élményt a kamerás drón használata jelentette. A foglalkozásokat Raymond Gheorghita kivitelezte.

A népi kultúra területén a gyerekek a pásztorfurulya használatával ismerkedhettek meg, népdalokat, és egyéb népi hangszereket szólaltathattak meg. A foglalkozásokat a Fabatka Egyesület részéről Ségercz Ferencz népzenész, népzenekutató, hangszerkészítő vezette.

A projektben közel százötven 7-14 év közötti gyerek vett részt, hét háromszéki településről: Sepsiszentgyörgy, Kökös, Nagyajta, Gelence, Réty, Kálnok és Középajta. A projekt megvalósításában összesen 12 önkéntes oktató vett részt, akik főként a helyi iskolák tanári, tanítói és egyházi közösségéből származnak.

A projekt fő támogatója: Román Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Bethlen Gábor Alap és a LC Packaging Kft. Sepsiszentgyörgy.

(Turulmadár Egyesület)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük