Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kós Károly öröksége fénylik fel a születésnapján megrendezett műhelymunkán

Kós Károly öröksége fénylik fel a születésnapján megrendezett műhelymunkán Kultúra

Az idei évtől december 16-a, Kós Károly születésnapja a magyar építészet napja. A jeles nap mindkét vonatkozására reflektorfényt irányít az erdélyi polihisztor tisztelőiből és örökségének ápolóiból álló Országépítő Kós Károly Egyesülés (OKKE) és a Székely Nemzeti Múzeum közös szombati rendezvénye, amely neves előadók részvételével zajlik.

Hirdetés
Hirdetés

„A magyar építészet napja nem pusztán emléknap. Nem csupán a Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap” – indokolta meg Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter, miért indítványozta október végén az december 16-ának a magyar építészet napjává nyilvánítását. Az országgyűlés akkor egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

A Kós Károly által tervezett és kivételesen szakszerűen felújított Székely Nemzeti Múzeum vezetősége természetesen nem hagyhatta eseménytelenül elmúlni e jeles napot, ezért minden érdeklődő számára nyitott műhelymunkát szervezett e napra.

A rendezvényen Kolumbán Gábor, az OKKE elnöke köszönti a résztvevőket: majd Vargha Mihály mutat rá a Kós Károly szellemiségének látható jeleire a múzeumépületben, valamint a parkban, mi több, tárlatvezetést is tart a résztvevőknek. Zakariás Attila sepsiszentgyörgyi építész a felújítást megelőző előkutatásokról beszél, többek között a hetvenes években a múzeumhoz toldott épületrészről, illetve Kós elképzeléséről a múzeumkertet illetően. Bányász József mezőgazdasági mérnökként, volt egyetemi tanárként Gyergyóújfaluban tart fent hagyományos paraszti gazdaságot, életmódjával is hasonulva Kós Károlyhoz, ő Testamentum és Agrikultúra címmel tart előadást.

Ez alkalomra vendégül látják az Ausztráliában született, Budapesten élő, de Kós Károly építészetét évtizedek óta kutató Anthony Gall építészt is, aki Kolozsvárról érkezik Guttman Szabolccsal, a neves műemlékvédelmi szakértővel, volt szebeni főépítésszel. Anthony Gall a polihisztor 21. századi örökségéről beszél, majd a többszörösen díjazott gyergyószentmiklósi műépítész, Köllő Miklós taglalja az ő és a Larix stúdió csapata által művelt ökoregionális építészet és Kós Károly kapcsolatát.

A műhelymunka szombaton reggel 9.30 és 14.30 óra között zajlik a Székely Nemzeti Múzeumban, azt követően az OKKE közgyűlésére kerül sor.

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük