Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Körbetáncolták Kárpát-medencét!

Körbetáncolták Kárpát-medencét! Kultúra

Kárpát-medencei néptáncos produkciókat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül az összetartozás napjára, amelyhez számos környékünkön élő néptánccsoport és együttes is csatlakozott saját „klipjével”. Néptánccsoportok vezetőit, táncosait kérdeztük, miért tartották fontosnak, hogy hozzájáruljanak a kezdeményezéshez.

Hirdetés
Hirdetés

Marthi Jenő, a Perkő Néptáncegyüttes művészeti vezetője kötelességének érzi, hogy azokkal az eszközökkel fejezze ki nemtetszését a trianoni döntéssel kapcsolatosan, amelyekkel rendelkezik, jelen esetben a néptánccal. Jó ötletnek tartja a kezdeményezést, amely azt hívatott bizonyítani, hogy a magyar nemzetet szétszakították, lélekben mindig is egy és egységes maradt.

– Mi, a kultúra művelői, csak meg kell mutassuk táncainkat, népszokásainkat, és máris az egész világ látja, mi a helyzet, milyen igazságtalanság történt nemzetünkkel, és ami ennél is fontosabb: ezzel is bizonyítjuk, hogy nem adjuk fel – véli Marthi Jenő.

Az összetartozás napja alkalmával fontos, hogy hallassuk a hangunk az identitásunkat meghatározó kultúránkon keresztül. Meg kell mutatni azokat az értékeket, amelyek ebben a nagy Kárpát-medencei kincsesládában találhatóak és ragyognak – fogalmazott Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője és táncművésze.

– A hagyományos táncainkon, énekeinken és zenéinken keresztül üzenjük, hogy egy nyelvet beszélünk, összetartozunk, mint egy nagy család. A családon belül pedig ápolnunk kell a kapcsolatainkat, egymás felé kell fordulnunk, erősítve magyarságunkat, üzenve, hogy „megfogyva bár, de törve nem” élünk szerte e világon – hangsúlyozta.

A kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes május 25-én kapott visszajelzést, hogy kiválasztásra került a videójuk, és szerepelhetnek a június 4-re készülő kisfilmben.

– Az interneten láttuk a felhívást, és fontosnak tartottuk, hogy falunk is képviselve legyen – mesélte Pál Eszter, az együttes oszlopos tagja. Annyira jó érzés volt, hogy újra együtt táncolhattunk – még ha csak hatan is – ilyen hosszú idő elteltével. Tudjuk, hogy nem vagyunk hivatásos táncosok, de a néptánc iránti vonzalmunk és szeretetünk a szívünkbe dobog.

Tőkés Csaba Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Kincskeresők Néptáncegyüttes vezetője hiánypótlónak tartja a kezdeményezést.

– Nem élhetjük át együtt a nemzeti összetartozás határokon átívelő élményét, ezért ezzel a kisfilm-sorozattal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy összetartozunk, és arra is, hogy milyen gazdag és sokszínű az a kultúra, amit az őseink ránk hagytak. Mi a zene és tánc nyelvén üzenjük a világnak, hogy egy az anyanyelvünk – fogalmazott.

Benő Barna-Zsolttól, a Bekecs Néptáncszínház vezetőjétől megtudtuk, 2019 januárjában támogatási kérelemmel fordultak a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkársághoz, hogy a századik évforduló alkalmából bekapcsolódhassanak a Trianon-emlékévbe. A terv szerint 100 helyszínen szándékoztak előadást tartani egy év leforgása alatt, az összes elcsatolt területre el akartak látogatni. Nyolcvanhat helyszínt teljesítettek március 9-ig, de a járványhelyzet miatt nem tudták folytatni a turnésorozatukat.

– Nagyon örvendünk ennek a kezdeményezésnek, oltja egy kicsit azt a keserűséget, amelyet a nagy lendülettel végzett munkánk hirtelen leállítása jelentett – fűzte hozzá Benő Barna-Zsolt. – Reméljük, hogy a beküldött videók alapján kirajzolódó térkép mindenki számára egyértelművé teszi azt, hogy ha már az országhatárok nem is, de a közös kultúránk összetart bennünket.

A rövid táncokból összevágott, Sztanó Hédi filmrendező, néprajzkutató és Pál István „Szalonna“ népzenész rendezte 12 perces videó a nemzeti összetartozás napján, június 4-én az összetartozás100Folk Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/osszetartozas100folk) lesz megtekinthető. A néptáncos kezdeményezéshez az anyaországon kívül az Őrvidékről, a Felvidékről, a Muravidékről, a Vajdaságból és Erdélyből csatlakoztak néptáncosok.

 

Trianon száz éve: múlt vagy történelem?

Ma16 órától beszélgetés követhető Tamás Sándor Facebook-oldalán Ablonczy Balázs történésszel, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársával, akinek fő kutatási területe Magyarország története a 20. században. A Lendület Trianon 100 Kutatócsoport tagjának frissen jelent meg új, a témába vágó kötete Ismeretlen Trianon. Az összeomlás és a békeszerződés történetei, 1918-1921 címmel. Az online esemény házigazdája Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester. Moderátor: Csinta Samu újságíró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük