Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Isten békessége megőriz

Isten békessége megőriz Kultúra

„Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban. Fil 4,7.

Hirdetés
Hirdetés

Nemrég volt a páli idézet, az evangélikus Útmutató napi igéje. Egyébként minden vasárnap elhangzik a templomi hirdetések zárásaként. Úgy érzem, fontos bátorítás ez napjainkban is. A hatvan év körüliek elmondhatják, hogy az ő életükben nem volt háború hazánkban. Én is közéjük tartozom. Lassan kikoptak a háborús reflexek, a tartalékolás, a folyamatos készenlét, a nehezebb időkre való készülés. Felnőtt a béke nemzedéke, nekik a háború csak játék, történelem vagy családi legenda, amiről esetleg a nagyszülők meséltek még gyermekkorban.

Minap az egyik magas beosztású politikus azzal kezdte beszédét, hogy háborúban vagyunk. Egy láthatatlan ellenség ellen harcol az egész világ. Kemény harc vár ránk az elkövetkező időszakban. Igaza volt. Rendkívüli napokat élünk. A külső rend megváltozott, és magával rántja „kívülről” a belső dolgainkat is. Most mindenki kérdez, és mindenki mond. „Avatott és avatatlan” személyek szólnak olyanokat, mit még soha. Kapkodjuk a fejünket, mert olyanokat olvasunk, hallunk és látunk, amit soha nem is gondoltunk volna. Félelmek között élünk.

Isten békessége megőriz. Távolról figyel bennünket békés arccal? Nem, itt van közöttünk. Megriadt, félelmet hordozó vonásai, belső rettegései, magányba taszított tudata, szenvedésektől görcsös mozdulatai teremtik meg az ő békességét számunkra. Tudja, hogy nincs mindennek vége. Tudja, hogy az eseményeknek valamilyen értelme mindig van. Nem hagy minket magunkra.

Békessége társunk lesz döntéseinkben. Békessége kiűzi a félelmet. Békessége újra élteti a reményt. Békessége meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Ámen.

Zelenák József evangélikus esperes

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük