Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hősök emlékezete

Hősök emlékezete Kultúra

Idén, hosszú idő után először, elmarad a nagybaconi veteránnap, melyet az első és második világháborús nagybaconi hősök tiszteletére és emlékére rendeztek meg eddig minden évben, helyi hagyományként pünkösd hétfőjén.

Mihály Réka tanítónő, a korábbi években ezen esemény egyik szervezője és levezetője, érdeklődésünkre elmondta, tudomása szerint két nagybaconi, egykori frontszolgálatos katona van még életben: Virág Mihály és a Sepsiszentgyörgyön élő Nagy B. Sándor.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar hősök emlékünnepét Magyarországon rendszerint május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták a hazáért. Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság is, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. A Hősök emlékünnepét 1924-ben törvénycikk rögzítette, kimondva, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szentelje”. Ezek az ünnepek a kommunista időszakban nyilvánvalóan elmaradtak, de a rendszerváltás után ismét lehetett emlékezni az elesett, fogságot szenvedett vagy meghurcolt katonákra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük