Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan keletkezett?

A Szentanna című, a közkedvelt Szent Anna-tó és névadójának képi, szövegbeli és térképi említéseit összegyűjtő könyvet ugyan nem először mutatták be szerzői, Boér Hunor muzeológus és Tamás Sándor megyetanácselnök, Szentgyörgyön viszont első alkalommal beszéltek róla a nagyközönségnek.

A magyar kultúra napjához köthető szerda délutáni eseményen, amelyet a Tein fogadott be, az érdeklődők egy pohár Tündér Anna-tea mellett élvezhették az előadást. Az est házigazdája, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet szentgyörgyi fiókjának vezetője Jánó Mihály művészettörténészt kérte fel a kötet méltatására, aki adomázó kedvében a szerkesztés hangulatosabb mozzanatait emelte ki. Így tudtuk meg, „hogy merték” a szerzők egybeírni a földrajzi névként Szent Anna-tónak írandó elnevezést: azért így és azért egybe, mert ez egy fogalom a helybéliek számára – indokolta Tamás Sándor.

Hirdetés
Hirdetés

Érdekes módon keletkezett maga a könyv: a szokással ellentétben, először állt össze a képanyag a tó korai ábrázolásairól, térképen való jelöléseinek dokumentációja (1349-től 1914-ig), Szent Anna megjelenítéséről az egyházművészetben, ezt egészítették ki odaillő szövegekkel, végül „közösségi munkaként” született meg a kis breviárium, amely nagyon gyorsan, hat hónapon belül megérte a második, bővített kiadását is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük