Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hét film a családi kapcsolatokról

Hét film a családi kapcsolatokról Kultúra

A Francia Filmfesztivál 13 városban van jelen Romániában, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi május 16–19. között várja a francia filmek kedvelőit a széles vászon elé.

A 8 másodpercenkénti akcióhoz és robbanásokhoz szokott nézőktől talán távol áll a francia művészfilmek világa, de nem kell tőlük félni. Ezúttal nem unalmas, vontatott filmekről lesz szó – ígérik a szervezők. A francia filmnapokon igenis remek produkciókat nézhetünk meg, amikre nem fogjuk azt mondani, hogy nem érte meg a jegy árát. A filmek között laza kapcsolat is van, ugyanis több is a családi kapcsolatokat némi humorral közelíti meg, úgy hogy közben a valódi drámára helyezik a hangsúlyt.

Kezdetnek itt van például az esemény nyitófilmje, Edmond – Cyrano, szerelmem című komédia, amely történetének kezdési időpontja 1897 decembere, és helyszíne Párizs. A főszereplő, Edmond Rostand még nem töltötte be a 30. életévét, de már van 2 gyereke és sok gondja. Két éve nem írt semmit. Elkeseredett, javasol Constant Coquelin nagy színésznek egy új darabot, egy hősies, verses komédiát, az ünnepi időszakra. Edmond elkezdi írni ezt a darabot, amitől senki nem vár semmit. Ebben a pillanatban, csak a címe van meg: Cyrano de Bergerac. A vígjátékot a moziban csütörtökön vetítik.

A következőkben a filmvásznon láthatjuk majd a Játékosok című drámát, melyben Ella megismerkedik Abellel, akivel azonnal egymásba is szeretnek – a fiú pedig a párizsi underground olyan köreibe vezeti be a lányt, amit a pénz és az adrenalin ural.

Hirdetés
Hirdetés

A Sztrájk a gyárban című drámában a Perrin Industries autógyár ígéretet tett a dolgozóinak, hogy biztosak lehetnek afelől, nem lesznek leépítések a vállalatnál. A vezetőség mégis úgy döntött, felszámolja az üzemet. Az elkeseredett dolgozók élére Eugene áll, hogy együtt harcolhassanak a megélhetésükért.

A Francia Filmfesztivál részletes programja: május 16., csütörtök: 16.30 Edmond – Cyrano, szerelmem (életrajzi, történelmi film); 18.45 Sztrájk a gyárban (filmdráma); 21.00 Játékosok (filmdráma). Május 17., péntek: 16.30 Amanda (filmdráma); 18.45 Egy ország, egy király (filmdráma); 21.00 Északi pályaudvar (romantikus filmdráma). Május 18., szombat: 11.00 A csúnya, gonosz róka és más mesék (animációs film); 16.30 Egy ország, egy király; 18.45 Amanda; 21.00 Játékosok. Május 19., vasárnap: 11.00 A csúnya, gonosz róka és más mesék; 16.30 Északi pályaudvar; 18.45 Edmond – Cyrano, szerelmem; 21.00 Sztrájk a gyárban. A filmeket román felirattal vetítik, és kedvezményes jegyekkel látogathatóak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük