Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csodák gyűjteménye

Csodák gyűjteménye Kultúra

A Háromszék nem alkuszik program részeként mutatták be az elmúlt héten a Csudáknak éve 1848–49 című dobozkönyvet a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A budapesti Zrínyi Kiadó által megjelentetett kötetet Benkő Krisztina, a kiadó vezetőjének helyettese, és dr. Csikány Tamás ezredes, a szerzők egyike ismertette a Gábor Áron-teremben megjelent érdeklődőkkel.

A háromszéki gyökerekkel (Árkos és Középajta) rendelkező Benkő Krisztinától megtudhattuk, „a Zrínyi Kiadót 1951-ben alapította a Honvédelmi Minisztérium azzal a céllal, hogy az ország védelmének ügyét közelebb hozza a társadalomhoz. A cél maradt, viszont a kiadó tevékenysége kibővült, így jelenleg a könyveken kívül újságot, folyóiratot és magazint is jelentetnek meg, térképeket adnak ki, valamint saját nyomdával, filmstúdióval rendelkeznek.

A Háromszéken is bemutatott munka, a Kézzelfogható történelem sorozat negyedik kiadványaként került az olvasók asztalára az I. és II. világháború, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc fontosabb eseményeinek az ismertetése után. Az 1848–49-es változásokat és eseményeket 64 oldalon felidéző, 232 képpel illusztráló kötet értékét a megkapó külsején és olvasmányos tartalmán kívül, a benne található 58 korabeli kézirat, dokumentum és térkép újranyomott változata is növeli. Mellékletében ugyanakkor egy korabeli kokárda és egy 1849-ben alapított kitűntetés hű másolata, a hadműveletekről történészek által folytatott beszélgetéseket, honvédségi fegyvereket, felszereléseket és egyenruhákat bemutató dokumentumfilmeket, illetve dalokat rögzítő DVD és CD is található. Ezért nevezték el dobozkönyvnek.

Hirdetés
Hirdetés

A kiadványt Hermann Róbert főtanácsossal együtt szerkesztő, valamint több fejezetét is jegyző dr. Csikány Tamás a rá jellemző, humorral fűszerezett, megkapó és magával ragadó stílusban ismertette. Ennek során többek között rámutatott, hogy a címet Tompa Mihály egyik verséből kölcsönözték, mert tökéletesen kifejezi az akkor történtek meglepetés erejét, hatását és következményeit. Hiszen valóban csoda volt, hogy Kossuth felismerte az önálló Magyarország megteremtésére alkalmas történelmi pillanatot. Beszédeinek hatására pedig mozgolódni kezdett és cselekvésbe fogott a különleges képességekkel megáldott magyar politikusi, értelmiségi réteg, valamint tisztikar. Áldásos tevékenységük során pedig megalakult az ország felelős kormánya, és kidolgozták a feudalizmust megszüntető új alkotmányt. Csodával ért fel ugyanakkor az addig nem létező magyar honvédség létrehozása is, amely képes volt leszámolni a belső és külső ellenséggel. És a cári Oroszország katonai beavatkozása hiába vetett véget a magyarok küzdelmének, a társadalmi vívmányok, köztük a jobbágyfelszabadítással, továbbra is érvényben maradtak, tehát tulajdonképpen győzött a forradalom.

Kiderült továbbá, hogy a kötetben elmesélik a hősies harc főbb eseményeit, bemutatják annak vezetőit, és foglalkoznak a hasonló kiadványokból eddig kimaradt várharcokkal is. A világosi fegyverletételt követő megtorlások felsorolása és ismertetése pedig szintén megtalálható benne.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük