Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harmincöt éve hunyt el Boér Géza

Harmincöt éve hunyt el Boér Géza Kultúra

Nem lehet egészen véletlen, hogy a 35 évvel ezelőtt elhunyt, a harmadik Forrás-nemzedékhez tartozó kézdivásárhelyi költő, Boér Géza (1952–1989) nagy olvasmányélménye a bécsi születésű Hermann Broch (1886–1951) Vergilius halála című regénye volt, amelyet szerzője még Bécsben kezdett el írni, de az Egyesült Államokban fejezett be, ahová a hitleri időszak üldözései elől menekült.

Hirdetés
Hirdetés

A huszadik század egyik nagyhatású regénye az ünnepelt római költő utolsó óráit, éjszakáját és nappalát meséli el, amikor – a császár születésnapi ünnepsége előestéjén – életét és művét felülvizsgálva meg akarja semmisíteni főművét, az Aeneist-t, amelyben a korabeli politikai hatalom saját dicsőítését látta, maga a császár, Augustus pedig a költőben barátját. Vergilius viszont felismerte, hogy művét csak díszletként s önigazolásul használja a hatalom, amihez ő nem járulhat hozzá, s a császár barátsága is csak „barátság-színlelés”.

Boér Géza temetésére a román pártvezér születésnapján, január 26-án került sor egy zord téli napon szülőfalujában, Altorja temetőjében családtagok, rokonok, falusfelek, munkatársak, diákok, közelről vagy távolabbról érkezett íróbarátok részvételével, no meg az éber biztonsági szervek jelenlétében. Boér Géza előtt – akinek életében egyetlen verseskötete jelenhetett meg (Hiányok térképe, 1980) – világos volt már életében, hogy a számára adott külső, politikai körülmények lényegüket tekintve mintegy azonosak a régi, önkényuralmat gyakorló korokéival. Nemkülönben 1989 januárjának Romániájában, az ő földi távozásakor is. Emellett az sem zárható ki, hogy olvasmányélménye nyomán Boér is „eljátszott” néha a gondolattal, ami tetemes mennyiségű, különben erősen rendszerkritikus kéziratai megsemmisítésére fogta volna, továbbá azzal is, amit a regényben így találunk megfogalmazva: „csak a halál után sóvárogva sóvárgunk igazán az élet után”…

A Boér Géza emlékét ezúttal idézőnek s a mai olvasónak is talán vigasz lehet, hogy a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó gondozásában Egybegyűjtött írások címmel költőnk mondhatni teljes írói életműve (vers, próza és kritika) 2022 óta immár hozzáférhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. január 23., 23:47
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ma rendezve papirjaimat megtaláltam a számomra ma már erekje értékű papirocskat Géza két versével….. éppen ma!!!…… Lehetséges hogy talán jövőre avatunk Boér Géza plakettet az Apor Péter iskola falán.. Üdv Vetró András