Felhívás!

Gazdatanfolyam 1940 telén

Gazdatanfolyam 1940 telén Kultúra

Az Erdélyi Gazdasági Egyesület (EGE) mint társadalmi szervezet még a 19. század közepén, 1844-ben alakult meg, és fő célkitűzései között szerepelt – a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon összefoglalója szerint – „a mezőgazdaság haladását népnevelő munkával, tudományterjesztéssel, korszerű gépek és berendezések megismertetésével és elterjesztésével, nemesített vetőmagvak és tenyészállatok juttatásával, mezőgazdasági szakirodalommal, könyv- és folyóirat-kiadással, tanfolyamokkal, előadásokkal szolgálni.” 1940 telén Kézdiszentléleken szervezett gazdatanfolyamot.

 

1936-tól, dr. Szász Pál elnökségével kezdődően széles társadalmi alapra helyezték az egyesület tevékenységét, falusi szervezetek, gazdakörök létesültek, a kisgazdák érdekvédelme került előtérbe. 1947-ben, a megszüntetése előtti évben a gazdaköri tagok száma elérte a 150 ezret. 1939-től neve Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesületre (EMGE) módosult (és ezen a néven indult újra 1990-ben). 1936 és 1947 között több mint négyszáz téli gazdasági tanfolyamot és számos szaktanfolyamot szervezett az egyesület.

1940 telén, január 29-e és február 10-e között Kézdiszentléleken tartottak gazdatanfolyamot, amelyen mintegy negyven hallgató, idősebb és fiatal kisgazda vett részt. A tanfolyam vezetője Rednik Endre gazdasági felügyelő volt, előadói pedig Teleki Nagy Ferenc, Martini Géza és Földi István. A korabeli sajtóbeszámoló szerint a záróvizsgán a Háromszék megyei gazdasági vezetők is megjelentek, Tóth István gazdaköri elnök, Séra István alelnök, továbbá Kovásznay János és Páll Ferenc, amint erről a mellékelt sajtófotó tanúskodik. A vizsgát a helybeli művelődési házban tartották a vasárnapi szentmise után, majd a sikeresen vizsgázók nevében Reményi Márton mondott köszönetet az EMGÉ-nek, a társas ebéd keretében pedig a helybeli gazdakör elnöke, Marthy János számolt be tevékenységükről.

A Nagyenyeden 1939-ben tartott szaktanfolyam résztvevői, köztük Szakács Antal

 

 

 

 

 

 

Figyelmet érdemlőnek tartom, hogy Kézdiszentlélek lelki és szellemi vezetői a gazdasági kérdések megoldásában is szerepet vállaltak a két világháború között kisebbségben élő székely-magyar falusi közösség körében. A tanfolyam megszervezését ugyanis a gazdaköri elnök mellett Páll Domokos plébános és Szakács Antal kántortanító végezte.

Utóbbi különben az előző évben, augusztus 13-a és 28-a között Nagyenyeden, a Bethlen Kollégiumban tartott tanítói gazdasági tanfolyam hallgatója volt. Ez a rendezvény abból a felismerésből jött létre, ugyancsak az EMGE szervezésében, hogy a falun élő értelmiségieket is támogassa, gondoskodjon továbbképzésükről, minthogy a mezőgazdaság korszerűsítése elképzelhetetlen ennek a rétegnek az ilyen irányú felkészítése nélkül. Az 1939-es tanfolyamon készült a mellékelt fotó.

EMGE-bizonyítvány

 

 

 

 

 

 

 

 

A kézdiszentléleki gazdatanfolyam hallgatói névre szóló, az EMGE által kibocsátott hiteles bizonyítványt kaptak, amint a mellékelt kép is igazolja.

(A képek felújítását Borcsa Attilának köszöni a szerző.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.