Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Először szerveznek Székelyföldi Animációs Filmfesztivált

Először szerveznek Székelyföldi Animációs Filmfesztivált Kultúra

Gazdag programkínálattal várják az érdeklődöket a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban október 26-29. között. A gyerekeknek Boxi mesék vetítésével, a felnőtteknek Buzási Gyopár-animációkkal is készülnek többek között a szervezők, mindezt műhelymunkákkal és közönségtalálkozókkal megfűszerezve.

Hirdetés
Hirdetés

Lázár-Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi programfelelőse arról tájékoztatott, hogy a Székelyföldi Animációs Filmfesztivál (SZAFI) a tavaly rendezett Magyar Animációs Napok kibővített változata. Idén a hangsúlyt nem csak a rajzfilmek fogyasztására helyezik, hanem a kreativitásra és arra, hogy csalogató eseménysorozatot kínáljanak a fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.

A Művészeti és Népiskola igazgatója, Gáj Nándor szerint fontos, hogy a hagyományok mellé modern elemek is társuljanak, mert ezzel új lehetőségek tárulnak a fiatalok elé. „Azt szeretnénk elérni, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be olyan kreatív, digitális művészetek megtanulásába, amit talán a jövőjét is körvonalazhatja majd” – részletezte. 

A rajzfilmeken túl céljuk megmutatni azt is, mit lehetne még Sepsiszentgyörgy városába hozni, ami érdekelheti a fiatalokat. Éppen ezért különböző műhelymunkákkal készülnek a Népiskolában és a Tanulók Klubjában is, ahová az ötödik osztályos diákoktól egészen a felnőttekig bárkit szívesen látnak.

Az esemény különlegességét és egyben büszkeségét képezik Buzási Gyopár filmjei, aki a Plugor Sándor Művészeti Középiskolából indult és mára már elismert alkotóvá vált filmes körökben. Babuka a fűben igazán kivételesnek számít, ugyanis egy felsőháromszéki 20. századi történetet mesél el, Gyopár berecki születésű dédnagymamáját helyezve fókuszba. Nem csak ezt, de még két másik animációját is megtekinthetik a nézők, amelyek után alkalom lesz beszélgetni is a rendezővel.

A csütörtök estét Péterffy Zsófia Oscar-díjra jelölt és Velence díjas kisfilmjeivel indítják, a péntek már Klingl Béla Boxi meséiről fog szólni. Szombaton erdélyi rendezőké a terep, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak animációi kerülnek terítékre, később Buzási Gyopár alkotásait, zárásként pedig Magyarország „A legjobb nemzetközi film” kategóriában Oscar-díjra jelölt animációt vetítik, a Kojot négy lelke címmel. A részletes program az esemény Facebook-oldalán található.

Fotó: Székelyföldi Animációs Fesztivál/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások