Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült az Ego Sum második lemeze

Elkészült az Ego Sum második lemeze Kultúra

Augusztus 27-én jelenik meg a kézdivásárhelyi, alternatív rockot játszó Ego Sum második nagylemeze, a Tíz. A zenekar első hanghordozóját, a Kabarét 2014-ben adták ki, így volt, amit kérdeznünk Páll Áron énekes-gitárostól.

Hirdetés
Hirdetés

– Kezdjük a lemezcímmel. Miért Tíz?

– Az Ego Sum idén tízéves. 2011-ben napra pontosan augusztus 27-én volt az első koncertünk. Ezért éreztük nagyon fontosnak, hogy lemezt adjunk ki. A cím további apropója, hogy az album tíz dalt tartalmaz. Az új dalok mellett olyan „újragondolások” is hallhatók rajta, amelyekről úgy éreztük, meghatározták a zenekarunk történetét.

– Milyen formátumban jelenik meg az album?

– Online lejátszó-felületeken: Spotify-on, iTunes-on, Youtube-on. Ugyanakkor CD-formátumban is elérhető lesz, amit leghamarabb az albumbemutató-koncerten lehet beszerezni 30 lejért.

– Ki írta a zenét és a szövegeket?

– Kerekes Ákossal (gitáros – szerk.) közösen írtuk. Ákos 7, én pedig 3 dalt jegyzek. Igaz, a Nem érnéd fel szövegében én is besegítettem, úgyhogy 6.5–3.5 az arány.

– Mikor születtek a Tíz dalai?

– A dalok nagy ívet írnak le időben. A Róka például 2012-ben született, azt hiszem, ez a legrégebbi az albumról. Igaz, úgy „megdolgoztuk”, hogy sokan azt hihetik, vadiúj nóta. Aztán van két, korábban már említett újragondolás 2016–17 környékéről, a többi pedig eléggé friss szerzemény. Négy single-ként már megjelent, további hármat meg még semmilyen formában nem tettünk közzé.

– Miről szólnak a számok?

– Amikor összeraktuk az albumot, rádöbbentünk, egy érdekes nagyvárosi érzete van, állandó nyüzsgéssel, bulikkal, átborozott éjszakákkal. Hordoz magában ugyanakkor a sötét oldalból is, a dalokban tetten érhető a panel egyhangúsága, a kirekesztettség, az állandó megfelelés-kényszer, olykor meg a magány, az elszakadás.

– Hol rögzítettétek a lemezt?

– A hangszereket külön vettük fel, otthon, ki-ki a saját kicsi stúdiójában dolgozott. A keverés meg a maszterelés feladata rám hárult. Tanulságos volt, és úgy gondolom, tudtuk tartani a „mindig az eddiginél jobbat alkoss” elvünket. A lemezborítót Sárosi Matyi rajzolta. Érdekesnek találtuk a munkáit, és éreztük, az ő stílusa még inkább kiemelné a lemez hangulatát. Nem csalódtunk benne, és ezúttal is köszönjük neki.

– A Tíz magánkiadásban jelenik meg, vagy kiadó áll a produkció mögött?

– Csak online kiadó van a háttérben. A munkamódszerünk miatt és a ráfordítható idő szűkében ezt tartottuk a legjárhatóbb útnak.

– Megéri még lemezt készíteni?

– A lemez számunkra összegzést, 10 év „eléneklését”, egy lezárást és még érdekesebb utak keresését jelenti. Anyagilag nem éri meg, csak ha mindenki dupla árat fizet érte. Viszont ha nem adtuk volna ki, bediliztünk volna zenélés nélkül. Korábban nagyon sokan kérdezték, miért nem adunk ki albumot, ám akkor nem tartottuk túl fontosnak ezt. Viszont így egy sokkal pontosabb érzést, mondanivalót tudunk átadni, hiszen a dalok kiegészítik egymást, együtt mesélnek.

– Mikor, hol tartjátok a lemezbemutató koncertet?

– Előtte szeptember 11-én, az Őszi Sokadalomban találkozunk. Az albumbemutatót szeptember 25-én rendezzük a Vigadóban. Ha bakeliten is kiadtuk volna, zárszóként azt mondanám, mindenkit szeretettel várunk friss és ropogós lemezekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük