Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Égi és földi fények

Égi és földi fények Kultúra

A Vadon Egyesület újabb rendhagyó kiállítással csalogatja a látogatókat vadászmúzeumba – a csillagos égbolt és földi világ fényei egyszerre főszereplői a több mint 20 éve az asztrofotózás rabjául esett dr. Munzlinger Attila (képünkön) fotókiállításának.

 György Zsolt a gyergyószárhegyi családorvosként dolgozó fotós régi barátjaként elmondta, a kiállítás ötlete tavaly született meg egy meghiúsult csillaghullás-fotózás alkalmával, a Benedek-mezei csillagdában, amelynek felszereléséhez egyébként Munzlinger is hozzájárult. Nagyon sokaknak van ma már jó digitális gépe, amelyekkel jó asztrofotókat is lehet készíteni – bevallottan ennek a műfajnak a szeretetével szeretné megfertőzni Munzlinger a fotórajongókat, profikat és amatőröket egyaránt. Magyarország csillagász nagyhatalom, 1500 bejegyzett szakértőjük közül legalább 250-en nagyszerű fotósai is kutatásaik tárgyának, illene Székelyföldön is lennie legalább 30-40-nek – biztatta a a jelenlévőket az alkotó.

A kiállításmegnyitó után Munzlinger Attila az asztrofotózás technikai tudnivalóiról is tartott előadást, elsősorban saját tapasztalatára alapozva. Szerinte a kellékek legfontosabbja – a csillagos ég ismerete után – a türelem és a szenvedély.

– Nem voltam még olyan nehéz helyzetben, hogy a csillagos ég alatt meg ne nyugodjak – mondta az asztrofotós. – A végtelenségbe bámulva minden saját gondunk eltörpül, és jelentőségét veszti.

A kiállítás, amellyel egyúttal a vadászmúzeum modern világítási rendszerét is felavatják, május 20-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük